Anmeldelse

Mere avis? Naturligvis!

Avisen er fuld af liv og stemmer

Entusiasmen skinner tydeligt igennem i dette fremragende materiale til medieundervisningen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ja naturligvis, er det oplagte svar på spørgsmålet om, hvorvidt eleverne skal arbejde (mere) med avisen og med de journalistiske grundbegreber. Og hvis udgangspunktet for undervisningen er denne udgivelse, er både lærere og elever rigtig godt hjulpet.

Fakta:

Titel: Mere avis? Naturligvis!

Forfatter: Gitte Martens Poulsen, Aslak Gottlieb

ISBN: 9788779965911

Pris: 150

Sider: 72

Forlag: Dansklærerforeningen

Forfatterne er heller ikke selv i tvivl om avisens betydning, de kommer med en ærlig udmelding på bogens bagside: ”Du bliver ikke selv journalist af at arbejde med bogen. Men du får indblik i, hvordan nyhedsmedierne fungerer, fordi avisen er de moderne mediers moder. Alene derfor er avisen vigtig at kende”. Herligt med en klar udmelding fra forfattere, der ikke er bange for at bekende sig både som avisnørder og som fortalere for god presseskik.

Som det fremgår af den elevhenvendte tekst i en faktaboks: ”Medier må ikke manipulere ... Befolkningen skal have medier, som de kan forstå, gennemskue og stole på”. Forfatterne er altså overbeviste om, at avisen har en fremtid, og at eleverne skal opleve at læse en avis fra grunden: ”Avislæsning er medieundervisningens hjørnesten”.

Og så er det ellers bare om at komme i gang med de mange aktuelle artikler og de mange varierede opgaveforslag - så mange, at der er god mulighed for udvælgelse. Bogens artikler er tydeligt udvalgt, så de omhandler de unges egen verden og virkelighed - relevante artikler til unge og ikke kun om unge. Ligesom i forgængeren "Avis? Naturligvis" til mellemtrinnet (begge bøger kan anvendes uafhængigt af hinanden) er omslaget udformet med flapper med opgaver og spørgsmål, der understøtter læseforståelsen.

Læsestøtten er udformet efter den australske genrepædagogik med synlige læringsmål og støttende genrebeskrivelser. Bogens layout er lækkert og gennemtænkt også i detaljerne, for eksempel med nogle herlige små avislæsende mus som vignetter.

Lærervejledning og supplerende stof er tilgængeligt på dansklf.dk, hvor der også er mulighed for at downloade bogens artikler i originalopsætning til print eller til videre arbejde på interaktiv white board eller pc. For selv om udgangspunktet (som det fremgår af afsnittet om pressehistorie) er den trykte avis, kan eleverne sagtens arbejde med opgaverne digitalt, ligesom bogen også indeholder et fyldigt afsnit om webaviser. Man kan måske savne lidt mere stof om pressefotoet og avisens anvendelse af billeder, men det kan så til gengæld findes i den omfattende materialeliste i lærervejledningen.

Arbejdet med avisen i dansk er (stadig) helt naturligt, og med denne udgivelse kan det ikke undgå også at blive vedkommende for eleverne i overbygningen. Avisen er de moderne mediers moder – så kend din avis!