Anmeldelse
Et eventyrligt materiale
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Materialet tager udgangspunkt i den fascination, de fleste mennesker har af eventyr, og den vigtige rolle, de spiller i alle kulturer.
»Fortælleark 2« indeholder 14 historier til at læse for eleverne. Der er både folkeeventyr som »Snehvide«, kunsteventyr som »Prinsessen på ærten«, sagn og myter som »Noahs ark« og fabler som »Ræven og storken«.
Første del af materialet »Fortælling og højtlæsning« var henvendt til børnehave og indskoling. Eventyrene i »Fortælleark 2« kan også bruges af ældre børn, og en del af opgaverne til er skolerettede og involverer skriftsprog.
Sproget er enkelt og mundret, men ikke uden genrens særlige univers og ordforråd, her kaldet fokusord.
»Quiz Fortælleark 1« indeholder spørgsmål til hver af de 14 historier. Formålet er at lade børnene opleve succes, få mulighed for at bruge sproget, øge den sproglige bevidsthed og at give læreren mulighed for at vurdere den sproglige udvikling.
»Redskaber 2« er lærerens bog. Den indeholder overvejelser til læreren om leksikal kompetence og peger på vigtigheden af højtlæsning og fortælling. Til hver historie er der fokusord med overvejelser, ideer til dramatisering, henvisning til andre bøger, skolerelaterede aktivitetsforslag og kopiark med for eksempel vendespil, quiz, sange, madopskrifter, landkort og grammatiske opgaver.
Bagest i bogen er der en fyldig liste med blandt andet netadresser og adresser på materialer til bordteater.
Materialet inspirerer og giver læreren konkrete redskaber til arbejdet med sprogtilegnelse og fortælling fra førskole og op i skoleforløbet. Det afspejler forfatterens erfaringer, overblik og indsigt.
Mens man læser, får man lyst til at gå i gang med arbejdet!