Forskning

Forskere vil have lærere til at diskutere etik med elever

Folkeskolen forsømmer elevernes etiske dannelse. Derfor skal fagene gøre plads til etiske diskussioner, lyder konklusionen i et nyt forskningsprojekt. En af barriererne er, at lærerne er bange for at blive beskyldt for indoktrinering.

Publiceret

OM FORSKNINGSPROJEKTET

Projektet »Dannelsen af etisk myndighed i den danske folkeskole«er udført af Merete Wiberg, lektor i pædagogisk filosofi, ogCarsten Fogh Nielsen, videnskabelig assistent, på AarhusUniversitet.

Undersøgelsen er baseret på 81 timers observationer i 2., 5. og8. klasse på tre skoler. 112 elever, 11 lærere, to pædagoger og treforældre fra klasserne er desuden blevet interviewet tilundersøgelsen, som skal danne grundlag for en mere omfattendeundersøgelse om emnet.

Rapporten kan læses i sin helhed påprojekter.au.dk/etisk-myndighed


Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ordet etik er ikke nævnt i folkeskolens formålsparagraf. Ej heller ordet moral. Alligevel er de fleste nok enige i, at det er en af skolens kerneopgaver at lære eleverne at tage etisk og moralsk stilling til problemer, de kommer til at møde i deres eget liv og i verden omkring dem.

Det synspunkt deler Merete Wiberg og Carsten Fogh Nielsen. Hun er lektor i pædagogisk filosofi på Aarhus Universitet, og han er videnskabelig assistent samme sted. Sammen har de gennemført et forskningsprojekt, der undersøger, hvordan danske folkeskoleelever bliver dannet til det, de kalder »etisk myndighed«. Etisk myndighed skal forstås som den enkeltes ansvarlighed og forståelse af at høre til i et fællesskab og er således et aspekt af dannelse. Projektet er mundet ud i rapporten »Dannelsen af etisk myndighed i den danske folkeskole«.

»Eller i idræt, hvor man kan diskutere holdånd eller doping«, siger Merete Wiberg.

»Der er etik i alt, også et fag som matematik«, tilføjer Carsten Fogh Nielsen. »Hvordan fordeler man for eksempel slik mest retfærdigt mellem to, hvis der er et ulige antal?«


Etik i fagene - sådan får du tid

Forskerne mener, at ganske mange lærere faktisk allerede bruger tid på at tale etik med deres elever, og derfor skal de ikke ud og lede efter tiden til at gøre det. Lærerne skal bare eksplicitere, at det er det, de gør.

»Lærerne skal give plads til etikken i deres undervisning, og de skal være bevidste om, at de gør det«, siger Carsten Fogh Nielsen. »De skal, i hvert fald i de store klasser, sætte ord på, hvad det er for en type argumenter, der bliver brugt. Når der bliver talt om etiske spørgsmål på et konkret plan, skal de en gang imellem gribe det og løbe med det og bringe det op på et principielt niveau. Det er en af skolens kerneopgaver at lære eleverne det her, det er ikke noget, de er født med«.

»Og så skal vi heller ikke underkende, at der i de etiske diskussioner ligger et tilbud til lærerne om at tage faget videre fra det rene færdigheds- og vidensniveau til et sted, hvor man kan forklare, hvorfor faget er relevant nok til at kræve plads på skoleskemaet - for eksempel når vi taler om klima i natur/teknik. Og det er vel værd at ofre tid på«, siger Carsten Fogh Nielsen.

Powered by Labrador CMS