Fonde

Annegrete Juul er dekan for det Pædagogiske og Samfundsfaglige Fakultet, Københavns Professionshøjskole, som nu får 250 mio. kr. over ti år til et tværprofessionelt forskningscenter i småbørnsområdet.

Gigafonde lægger kvart milliard i småbørnscenter på KP 

Københavns Professionshøjskole etablerer nyt tværfagligt forskningscenter sammen med Novo Nordisk Fonden, Lego Fonden og TrygFonden.

Publiceret Senest opdateret

Novo Nordisk Fonden, Lego Fonden og TrygFonden har bevilget op til 250 millioner kroner i en periode på op til 10 år til et tværfagligt forskningscenter med titlen Center for Bedre Børneliv på Københavns Professionshøjskole. 

Det bliver det første fondsfinansierede forskningscenter af den størrelse på en professionshøjskole. Ideen er, at centerets viden kan omsættes direkte i uddannelsen af fremtidens pædagoger, socialrådgivere, jordemødre, sundhedsplejersker og fysioterapeuter. 

”Der er i dag allerede stærk forskning på området, men vi vil have særligt fokus på at skabe helhedsløsninger på tværs af alle de fagprofessionelle, der omgiver små børn og deres familier i de første år”, forklarer dekan Annegrete Juul fra det Pædagogiske og Samfundsfaglige Fakultet på Københavns Professionshøjskole.

I forvejen har Lego Fonden etableret såkaldt PlayLab for lærer- og pædagoguddannelserne på  Københavns Professionshøjskole og har sit sekretariat for det store Playful Learning-projekt i tilknytning hertil. 

I en pressemeddelelse om det nye forskningscenter forklarer Københavns Professionshøjskole, at professionshøjskolerne kun modtager få offentlige midler til forskning, hvilket gør støtten fra Novo Nordisk Fonden, Lego Fonden og TrygFonden helt afgørende.

"Denne finansiering vil muliggøre opbygning af nødvendig viden og kapacitet inden for området og sætte professionsrettet og praksisnær forskning i frontlinjen af løsninger for børn i alderen 0-6 år og deres familier", hedder det i pressemeddelelsen. 

Landedirektør for Lego Fonden i Danmark Michael Stahl fremhæver også leg i relation til det nye småbørnsforskningscenter:

”Vi ved, at leg styrker børns livskvalitet, udvikling og livslange læring. Derfor er vi særligt begejstrede for, at ’Center for Bedre Børneliv’ undersøger legens rolle i forhold til børns sociale, mentale og fysiske trivsel i de tidlige år. Og at centret fokuserer på at omsætte den nye viden til praksis, så børn i Danmark kommer til at opleve resultaterne af centrets arbejde direkte”. 

Center for Bedre Børneliv ventes at åbne i august 2024.