Den nye minister dukkede ikke op i Roskilde. I stedet blev den nye kontorchef for folkeskolens indhold, Pernille Salamon, der overrakte prisen til Susanne Hvitved og Inger Ubbesen

Et omfattende system til et fag i krise

En forskningsrapport konkluderede sidste år, at musikfaget er i så alvorlig krise, at det er den danske musikkultur, der er på spil. Så det var virkelig et trængende fag, som i dag fik et prisbelønnet undervisningssystem, 'Musik i luften'.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har samlet alle vores bedste ideer og erfaringer i en stor gryde, og så har vi lavet en rækkefølge. Men det har da været en udfordring at skulle hele vejen rundt i faget og både tilgodese børnenes udvikling og mødet med stoffet", fortalte en overvældet Inger Ubbesen, da hun og kollegaen Susanne Hvitved havde modtaget Undervisningsmiddelprisen på 45.000 kr., blomster og et kunstværk ved Skolebogmessen i Roskilde i dag.

De får prisen for 'Musik i luften 2' for 4.-5. klasse, som sammen med 'Musik i luften 1' (se anmeldelse til højre) udgør et undervisningssystem, som omfatter hele folkeskolens musikfag:

"Men man kan ikke nå det hele", understreger de.

"Læreren forventes at være uddannet i forhold til musik for at kunne forholde sig refleksivt til materialets muligheder", forklarede formand for prisudvalget Christian Koch i sin begrundelse for prisen.

"Under den forudsætning understøtter materialet musiklærerarbejdet i dets fulde bredde og uden at udelukke variationer og differentierede vægtninger. Et rygstød, men også nytænkning til lærere på et noget forsømt; ja nærmest nødlidende område".

'Musik i luften 2' er udgivet af forlaget Dansk Sang. Det består af en lærerbog, altså ikke en lærebog til eleverne, for det bruger man normalt ikke i musik, men en bog til læreren, plus en cd-rom og fire musik-cd'er fyldt med ideer, der kan tilpasses den enkelte lærer og klasse.

Ingen ny minister

Undervisningsminister Tina Nedergaard skulle have overrakt prisen, men hun forlod som bekendt posten i tirsdags, men hendes efterfølger, Troels Lund Poulsen, har endnu ikke overtaget hele hendes kalender. Så det blev den nyudnævnte kontorchef for Kontoret for folkeskolens indhold i den nye Afdeling for almene Uddannelser i den nye Uddannelsesstyrelse, Pernille Salamon, der overrakte prisen på ministerens vegne. Hun fortalte, at der med over 60 materialer i forslag i år er sat rekord, og niveauet både når det gælder kvalitet og nytænkning har været om muligt endnu højere i år.

Undervisningsmiddelprisen markerer, at undervisningsmidlers kvalitet er vigtig for børns og unges uddannelse. Prisen er samlet på 85.000 kroner, hvoraf 45.000 kroner går til vindermaterialet. Prisen uddeles med støtte fra fagbladeneFolkeskolenogGymnasieskolenog Centre for Undervisningsmidler

De to andre nominerede, som altså også fik pengebeløb, var bogen "Aktiv Fysik C" af Bjarning Grøn, Philip Kruse Jakobsen og Jette Rygaard Poulsen til gymnasiets C-niveau og i-bogen "Toolbox - din værktøjskasse til afsætning" af Birte Ravn Østergaard til faget afsætning på HHX.