Kommunen oplyser, at armbåndene kun kan registrere, om eleverne bevæger sig - ikke hvor de befinder sig.

Elektroniske armbånd skal måle i hvilke fag eleverne bevæger sig mest

60 elever i Ikast-Brande bærer i de kommende tre uger sensorarmbånd i skoletiden. De skal måle, hvornår på dagen og i hvilke undervisningstimer, eleverne bevæger sig mest.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De 60 elever er fordelt på tre 7.-klasser på to forskellige skoler. De opsamlede data skal dels give syn for sagn om, hvorvidt eleverne får de 45 minutters bevægelse om dagen, der blev lovbestemt med folkeskolereformen.

Dels skal forsøget vise sammenhænge mellem elevernes skemaer og bevægelsesmønstre. Nick Sønderskov Hansen er engelsk- og idrætslærer på Ejstrupholm Skole i Ikast-Brande Kommune. Han har desuden timer i historie og kristendom. Læreren ser frem til projektets resultater.

Bevægelse i kristendomskundskab øger motivation, læring og trivsel

"Jeg har i lang tid arbejdet med at bruge bevægelse i undervisningen. Det handler om at bygge det ind i timerne, så det ikke bliver uinteressant og kedeligt for eleverne. Derfor skal man ikke bruge det hver gang, for så mister de motivationen, og overraskelseselementet forsvinder. Hvis det kommer lidt uventet, så motiverer det dem. Det skal give mening for dem", siger Nick Sønderskov.

Det første projekt af sin art

Kommunens skolechef Thomas Garsdal understreger, at der ikke tidligere er lavet et tilsvarende projekt, der har kastet lys over elevernes bevægelsesmønstre i løbet af skoledagen.

"Underviserne får konkrete data på, om der er forskel på, hvor meget eleverne bevæger sig i forskellige sammenhænge. Data, som underviserne kan bruge til at udvikle bevægelseselementet i undervisningen og elevernes øvrige skoledag", siger han.

DLF: 'Bevægelse i undervisningen må ikke være påklistret'

Kommunen oplyser, at alle forældre har givet samtykke til, at eleverne må deltage, og at der ikke vil blive indsamlet GPS-data på eleverne.  Armbåndene skal kun bæres i skoletiden, og hvis eleverne er fraværende, vil det blive noteret og indgå i data. 

Projektet har fået navnet Læringspulsen og gennemføres i samarbejde med Garmin, der stiller armbåndene til rådighed, og KMD, som skal stå for dataanalysen.