Forskning

Børnenes trivsel er blevet et statussymbol

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ny forskning gør op med forestillingen om, at rigmandsfamilier ikke har tid til at tage sig af deres børn, på grund af at de har for travlt med karrieren. I dag viser man nemlig overskud ved at være engageret i sine børns skolegang og sociale aktiviteter. Det viser ph.d.-afhandling fra Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet. Især mødre investerer store mængder tid og resurser.

Mødrene arbejder minutiøst på at fremme børnenes kommunikative, kreative, sociale og boglige egenskaber og kompetencer. De er involveret i deres børns skolegang i en sådan grad, at de identificerer sig med den og siger: »Vi går i skole, vi møder klokken otte, og vi læser lektier«, fortæller Dil Bach, der har gennemført undersøgelsen.

Mange af de veluddannede og vellønnede kvinder drosler karrieren ned, når de får børn, for at skabe et godt familieliv, hvor børnene har høj trivsel.

»Overskud og engagement er blevet en ny markør, der udstiller sociale forskelle mellem dem, der har tid og overskud, og dem, der ikke har«, siger Dil Bach.

Dil Bachs afhandling hedder »Overskudsfamilier: Om opdragelse, forbundenhed og grænsesætning blandt velstående familier i Danmark«.