1. december handler eksperimentet i Kometernes Jul om flogiston-teorien
1. december handler eksperimentet i Kometernes Jul om flogiston-teorien

24 eksperimenter inspireret af TV2’s julekalender

Flogiston-teorien er i spil i første afsnit af årets julekalender på TV2 Kometernes Jul. Hver dag op til jul har sit eksperiment.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er Astra og testoteket.dk, der står bag de 24 juleeksperimenter. De handler om naturvidenskabelige emner, som knytter sig til handlingen i Kometernes Jul, hvor en gruppe børn er på Astro Camp og oplever, at to af dem ved et uheld bliver teleporteret ud til Planet 9.

Eksperimenterne i Universet Udenom udfolder dagens emne og giver eleverne mulighed for selv at arbejde videre.

"Det er nogle små eksperimenter, der er målrettet til undervisningen. De kan bruge på alle klassetrin, det afhænger blot af lærerens stilladsering", fortæller Lene Christensen, der er specialkonsulent i Astra.

Hun fortæller, at julekalenderen også kommer til at handle om naturvidenskabens ti store erkendelser og er tænkt som startskud til videnskabens år 2022.

Interview med forskere

Interview med forskere

Et afsnit handler om lys og et af børnene besøger Teknisk Museum og får en forklaring på, hvad lys er. Et andet afsnit handler om menneskets sanser.

Planet 9 er omdrejningspunktet - her ønsker en forsker at lave et evighedsbatteri af det nye grundstof magilium, og her er der så tale om en fiktiv historie.

Tilknyttet julekalenderen er også en videnskabskalender med interview med forskellige forskere, der på fx tre minutter skal forklare et svært naturvidenskabeligt emne - så som biodiversitet eller hvad er et økosystem?

Meningen er, at de små eksperimenter skal fange børnene, og bagefter kan de udvides og bruges til mere undervisning. Eksperimenterne vil i april 2022 blive præsenteret på Big Bang Konferencen.

Sammen med julekalenderen er også en sportskalender, hvor en af hovedpersonerne - Noor - hver dag kommer med bevægelsestips. Mange børn og unge vil kende Noor, fordi hun er youtuber.

Julekalenderen har ingen traditionelle nisser men andre figurer, der fx har referencer til StarWars.

Alle eksperimenter vil være på Testoteket, på Astras Facebook, naturvidenskabensabc.dk og på videnskabsår22.dk, hvor de vil få et fortsat liv efter julekalenderen.

Læs mere

Find eksperimenterne her

Powered by Labrador CMS