Naturvidenskabelig tv-julekalender på vej

I december bliver videnskabsåret 2022 skudt i gang med en naturvidenskabelig tv-julekalender, fortalte professor i astrofysik Anja C. Andersen ved åbningen af Big Bang konferencen. Julekalenderen foregår på en sciencetalent-camp.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En julekalender med Søs Egelind som lærer på en sciencetalent-camp og med Lotte Andersen som udbrændt forsker - det bliver TV2's julekalender i 2021. Og en flok elever, der går meget forskelligt til de eksperimenter, som de skal udføre.

"Nogle læser hele manualen, og så trykker de på knappen, mens andre tænker 'jeg prøver lige, og trykker på knappen. Det er nemlig det, det handler om. Der er ikke en rigtig måde, og derfor er det så godt, når forskellige typer samarbejder indenfor naturfagene", sagde Anja C. Andersen, der åbnede Big Bang konferencen med at fortælle om Naturvidenskabens ABC og dens 10 erkendelser.

Blog: Rød tråd i naturfagene - konkret materiale at spise den ud fra

Julekalenderen skal markere videnskabsåret 2022, hvor det er 100 år siden, at Niels Bohr fik Nobelprisen i fysik. Og i år er det 100 år siden, Niels Bohr Instituttet blev grundlagt.

"Julekalenderen skal spille direkte ind i Naturvidenskabens ABC. Fortælle at naturvidenskaben kan forklare os ting i verden, danne os, gøre os i stand til at deltage i diskussioner. Fortælle at man må prøve sig frem. At der ikke findes nogle nemme løsninger. At jo mere man øver sig, jo bedre bliver man - og det er uanset om det handler om håndbold eller om naturvidenskab", sagde Anja C. Andersen og understregede, at der er brug for mange forskellige mennesker i det naturvidenskabelige arbejde.

Blog: Naturvidenskabens ABC og progressionen i undervisningssystemet

Hun er med i planlægningen af julekalenderen sammen med TV2, og julekalenderen bliver tilgængelig for alle, fortæller hun. Ligesom hun opfordrer folk til at byde ind med fx en grønlandsk eller færøsk skole, hvis de kender en. For måske skal Grønland og/eller Færøerne være med i den fondsstøttede tv-julekalender også.