Anmeldelse

Oplysningens verden

Oplysningens verden

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 2006 udsendte Aarhus Universitet det store værk "Renæssancens verden", som blev en succes. Nu har universitetet fulgt op med "Oplysningens verden" med afhandlinger af 42 Århus-forskere. De giver et alsidigt billede af perioden under overskrifterne "Oplysningens Tid og Ide", "Naturvidenskab", "Samfundsteori og -praksis" og "Kunst og Dannelse" med særskilte litteraturlister.

Fakta:

Titel: Oplysningens verden

Pris: 498 kroner

Sider: 599 sider

Type: Bog

Forlag: Aarhus Universitetsforlag

Oplysningstiden, som placeres i 1700-tallet, er netop med gode begrundelser blevet udpeget som et punkt i vores demokratikanon. Selv om kanonens punkter ikke er forpligtende over for lærere i folkeskolen, er der god grund til at tage oplysningstiden op i undervisningen i flere fag.

"Oplysningens verden" fremtræder som en fantastisk kilde til inspiration for lærere, og det gælder ikke bare historie og samfundsfag, men også matematik, naturfag, tysk, engelsk, dansk, billedkunst og kristendomskundskab. Historielærerne kan hente ideer om den oplyste enevælde og landboreformer, mens samfundsfag kan finde inspiration om menneskerettigheder og liberalisme. De to fag vil kunne bruge værket i tværfaglige emner som "Politiske systemer før og nu" og "Økonomiske teorier i et historisk perspektiv".

Bogen er et smukt udstyret værk om en af de mest centrale perioder i Europas historie. Oplysningstiden skabte grundlaget for væsentlige livsforhold i vore dage: Troen på oplysning og menneskerettigheder, respekten for videnskab og fornuft, nedbrydelse af autoriteter og fordomme og åbninger for økonomisk og politisk frihed.