Debat

Giv igen børn og unge med skolevægring en chance for at få onlineundervisning betalt af kommunerne eller staten, lyder det fra Kirsten Juel Grand.

Debat: Fuldstændig uigennemtænkt og meningsløst at lukke ned for brugen af onlineskoler

Folkeskoler og kommuner må ikke længere bruge private onlineskoler som skoletilbud til for eksempel elever med skolevægring, men det er sørgeligt, mener tidligere lærer Kirsten Juel Grand.

Publiceret Senest opdateret

Rettelse 21. januar 2024: Dette debatindlæg er blevet rettet. Kommuner må ikke overlade den almindelige folkeskoleundervisning eller specialundervisning til private virksomheders onlineundervisning, og og det er præciseret i indlægget.

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.

Lad mig sige det, som det er: Det er fuldstændig uigennemtænkt og meningsløst at kommuner ikke længere må overlade hverken den almindelige folkeskoleundervisning eller specialundervisning til private virksomheders onlineundervisning, sådan som Fagbladet Folkeskolen har beskrevet det.

Især har jeg kendskab til Den Frie Digitale Skole, som har nogle helt fantastiske lærere, der kan undervise børn med autisme, angst og andre handicap.

Hvem har besluttet at lukke ned for brugen af denne skole og de andre onlineskoler? Hvis det er Undervisningsministeriet, vil jeg anbefale dem at undersøge langt grundigere, i hvor høj grad denne onlineundervisning er til glæde og gavn for disse unge mennesker.

Online skoler er et vældigt plus

Og spørgsmålene trænger sig på: Hvad har ministeriet tænkt, at disse mange unge og børn skal stille op nu? Skal de bare sidde derhjemme og ikke lære noget? Skal de aldrig mere have en chance for at få en eksamen og komme videre med deres liv?

Det er jo desværre sådan, at nogle kommuner lader børn og unge med skolevægring sidde derhjemme uden undervisning i lange perioder. Jeg har personligt kendskab til et barn med autisme, der har siddet hjemme i flere år uden nogen undervisning. Vedkommende begyndte på Den Frie Digitale Skole, og så skete der noget - især takket være en meget dygtig lærer til dansk og engelsk og matematik.

At komme i gang med Den Frie Digitale Skole er derfor et vældigt plus.

Presser økonomien?

Er det mon det økonomiske aspekt, der har gjort, at man har villet droppe onlineskolerne? Hvis det er årsagen, er det meget sørgeligt og helt ude i hampen, fordi det jo ville være en gevinst, hvis eleverne på onlineskolerne kunne få en eksamen og en uddannelse, så de som voksne kan klare sig uden hjælp fra det offentlige.

Derfor vil jeg her til sidst kraftigt opfordre de ansvarlige til at revurdere beslutningen.

Giv igen disse børn og unge med skolevægring en chance for at få onlineundervisning betalt af kommunerne eller staten. Det har det rige Danmark råd til.

Det kan ikke gå hurtigt nok.

Deltag i debatten - send dit indlæg på 400-600 ord til debat@folkeskolen.dk