Danny Mathiasen mener at Aula skulle været testet bedre og rettet mere til, før systemet blev rullet ud til alle skoler.Foto: Stine Grynberg
Lærer om Aula: Mange mindre fejl, som tilsammen giver store problemer
Nu er det alvor. Aula er i luften, og SkoleIntra lukker lige om lidt på landets folkeskoler. Folkeskolen.dk har talt med et par lærere om startproblemer og positive overraskelser.
Stine Herreborg sætter pris på at hun ikke skal tænke på GDPR-sikkerhed, når hun arbejder i AulaFoto: Maria Becher Trier
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
På Hedegårdsskolen i Ballerup har første dag med Aula budt på positive overraskelser for lærer Stine Herreborg. Skolen åbnede for Aula for forældre og elever den 15. oktober - tirsdag midt i efterårsferien.
Annonce:
"Da jeg spurgte eleverne i morges, havde halvdelen været inde på Aula", siger Stine Herreborg. Endnu mere overraskende for læreren er, at forældreengagementet på den nye portal er i top fra første dag.
"Det var ikke alle forældre i min klasse, som var aktive på Intra. Fredag før efterårsferien slog vi forældresamtaler op i Aula. Og da jeg loggede ind her til morgen, så var der kun tre, som ikke havde booket en forældresamtale. Det havde jeg på ingen måde forventet", siger Stine Herreborg.
Annonce:
De mange beskeder om at den ene eller den anden forlader samtalen, gør også at det bliver mere uoverskueligt at navigere rundt i beskederne og finde frem til den relevante information. Man risikerer at blive ligeglad med notifikationerne, da det jo sikkert bare er en som er hoppet ud af samtalen, fortæller Danny Mathiasen.
"På den måde risikerer man også at gå glip af vigtig information, hvis nu den oprindelige afsender tilføjer noget nyt til tråden, som er vigtigt".
Annonce:
Samler problemer til bunke
Danny Mathiasen er som sin skolens tillidsrepræsentant ved at samle en bunke af klager over den slags små og mellemstore irritationsmomenter sammen. Hans plan er at give den information videre til enten Kombit, som er firmaet bag Aula, eller til forvaltningen. Så håber han, at fejlene bliver rettet hen ad vejen.
"Vi har faktisk planer om at samle op på problemerne med aula på vores skole. Vi overvejer blandt andet at afholde et fællesmøde hvor vi gennemgår problemstillingerne, og hvilke af problemerne vi skal sende videre i systemet. På det punkt syntes jeg faktisk at vores ledelse gør hvad de kan, i den situation de nu er blevet stillet i".
"Et nyt system vil altid give problemer, og nogle af de problemer, vi oplever, handler om, at vi skal vænne os til Aula. Noget andet er, at vi som lærere ikke ved, hvad vi mangler at systemet kan, før vi står i situationen. Det har jeg fuld forståelse for. Men jeg synes ikke, vi er kommet særlig godt fra start", siger han.
Svært at nægte at bruge privat NemID
Så er det spørgsmålet om login og NemID. På Danny Mathiasens skole skal man logge ind med NemID, hver gang man skal læse en besked, der er markeret som 'sikker'.
"Man gider jo ikke sidde og bøvle med det fire-fem gange om dagen" siger han. "Så de fleste vil nok vælge at bruge sådan en 'husk mig'-funktion, men der er også mange, som finder utrygt. Hvad hvis skolen bliver hacket, eller man kommer til at efterlade sin computer uden at logge af?"
"Kan eleverne så få adgang til mine sundhedsoplysninger, min bankkonto og så videre? Samtidig føler man ikke, at man kan nægte at bruge sit private NemID, selv om arbejdsgiveren ikke må forlange det af en. Hvis man ikke gør det, kan man jo ikke passe sit arbejde".