”Sagen er bare den, at vores arbejdsvilkår er konjunkturbestemte. Jeg er oprigtigt interesseret i at høre, hvad I forestiller jer, at vi skal gøre?”, spørger formand for DLF's overenskomstudvalg Morten Refskov

DLF: "Lærernes arbejdsvilkår er konjunkturbestemte"

Meget tyder på, at mange kommuner skærer i næste års skolebudgetter. I Ringsted gik det ud over den lokale arbejdstidsaftale. Det er noget møg, lyder det fra Danmarks Lærerforening, som efterlyser medlemmernes bud på, hvad foreningen kan gøre i et mangelsamfund.

Publiceret

Alle lærere i Ringsted bliver næste år løftet et løntrin mod, at de skal undervise én ekstra lektion om ugen.

Det er konsekvensen af en budgetaftale for 2023, som et samlet byråd i Ringsted har indgået. En anden konsekvens er, at den lokale arbejdstidsaftale, som Ringsted -Sorø Lærerforening har indgået med kommunen bliver opsagt. En aftale, der ellers blev genforhandlet så sent som i april i år.

Både politikere og den lokale lærerforening ønsker at forhandle en ny, men den bliver enten uden eller med et højere maksimalt undervisningsloft end de 26 lektioner, der er virkeligheden i dag.

Flere har i kommentarsporet under artiklen om forringelsen af Ringsted-lærernes arbejdsvilkår efterspurgt en kommentar fra Danmarks Lærerforening.

Det har ført til en kommentar fra formand for overenskomstudvalget i DLF Morten Refskov, som kalder situationen i Ringsted for noget "værre møg".

”Situationen i Ringsted er for at sige det lige ud noget værre møg. Både beslutningen og processen omkring den. Lærernes arbejdsvilkår er allerede for pressede, og det her føjer blot spot til skade”, skriver han i kommentarsporet.

Morten Refskov skriver, at også andre kommuner i deres budgetter kommer med lignende forslag.

”Rigtig meget tyder på, at budgetterne får en rundbarbering i mange kommuner, hvilket er dybt bekymrende. Vores folkeskole er i forvejen nødlidende, så yderligere nedskæringer er nærmest ubærlige”.

DLF: Hvad forestiller I jer, at vi skal gøre?

Han understreger, at det er meget svært for Danmarks Lærerforening at sikre, at der ikke sker forringelser af lærernes vilkår i en tid, hvor der både er inflation og rentestigninger.

”Sagen er bare den, at vores arbejdsvilkår er konjunkturbestemte. Jeg er oprigtigt interesseret i at høre, hvad I forestiller jer, at vi skal gøre?”, spørger han i kommentarsporet.

”Kredsene og os i hovedforeningen arbejder hver eneste dag på at sikre mere indflydelse og bedre vilkår, men sandheden er jo, at vi pt. ser ind i et mangelsamfund: Penge, arbejdskraft, energi etc. Det er hverken en let eller ukompliceret opgave, men det får jeg indtryk af, at I mener, det er, når jeg læser jeres kommentarer”.

Danmarks Lærerforening vil følge budgetforligene over hele landet, og når foreningen har har et overblik, oplyser Morten Refskov, at han gerne kommenterer yderligere.