”"Løntillægget er plastret på såret for at skulle undervise mere", siger formand for Ringsted-Sorø Lærerforening Lise Vadsager.

Budgetforlig kører lokal arbejdstidsaftale over: Lærerne skal undervise mere og får mere i løn

Byrådet i Ringsted Kommune opsiger den lokale arbejdstidsaftale for at hente besparelser ved at lade lærerne undervise mere. Som et plaster på såret får alle lærere et løntrin mere.

Publiceret Senest opdateret

Alle lærere i Ringsted bliver næste år løftet et løntrin mod, at de skal undervise én ekstra lektion om ugen.

Det er konsekvensen af en budgetaftale for 2023, som et samlet byråd i Ringsted har indgået.

Ifølge kommunens egen pressemeddelelse vil lønløftet "sikre rekruttering og fastholdelse" af kommunens lærere.

Men spørger man den lokale lærerformand, er udlægningen en helt anden. For ifølge formand for Ringsted-Sorø Lærerforening Lise Vadsager medfører budgetaftalen en besparelse på 3,5 millioner kroner om året på skoleområdet svarende til 7 lærerstillinger.

”De tager med den ene hånd og giver med den anden. Det her er en forringelse af lærernes arbejdsforhold”, siger hun.

Budgetaftale betyder opsigelse af lokal arbejdstidsaftale

Med den nye aftale får kommunens lærere 500 kroner mere på lønsedlen. Den lønkompensation står langt fra mål med forringelsen af lærernes arbejdsvilkår, som en ekstra ugentlig undervisningslektion vil medføre, lyder det fra Lise Vadsager.

Nu er undervisningstiden sat op med en lektion, og man får mere i løn. Det håber jeg på sigt vil være acceptabelt for lærerne.

Formand for Børne- og undervisningsudvalget i Ringsted Mette Ahm-Petersen (S)

For lærerne er allerede presset af mange opgaver, og derfor bliver det hårdt at skulle undervise mere om ugen. Og den strider samtidig med den lokale arbejdstidsaftale, man ellers genforhandlede med Ringsted-Sorø Lærerforening så sent som i april i år.

”I vores arbejdstidsaftale står der, at vi max skal undervise 26 lektioner om ugen. Når de laver sådan en budgetaftale, betyder det, at de opsiger vores arbejdstidsaftale, vi ellers lige er blevet enige om".

Lise Vadsager ærgrer sig over, at politikerne ikke har lyttet til lærernes høringssvar til spareforslaget, hvor de skrev, at de var glade for den lokale arbejdstidsaftale, der er i kommunen.

”De gør det her, fordi de mangler penge. Det er pakket lidt ind i silkepapir. Løntillægget er plastret på såret for at skulle undervise mere. Men de går ret tæt på ved at forhandle både løn og arbejdstid i en budgetforhandling. De bestemmer, at vi skal sættes op i arbejdstid, og et løntrin op”, siger Lise Vadsager.

Formand for Børne- og undervisningsudvalget i Ringsted Mette Ahm-Petersen (S) bekræfter, at kommunen bliver nødt til at opsige den lokale arbejdstidsaftale med lærerne, som lige er genforhandlet.

”Der er tre måneders opsigelse på arbejdstidsaftalen, og så skal der genforhandles. Besparelsen er først gældende fra 1. august næste år. Det er for at have tid til, at man kan forhandle en ny aftale. Det er det, jeg regner med, vil ske”, siger Mette Ahm-Petersen.

Politiker: Håber det bliver acceptabelt på sigt

Mette Ahm-Petersen fortæller, at politikerne har snakket meget om, at man med budgetaftalen blev nødt til at opsige den lokale arbejdstidsaftale med lærerne.

En lektion ekstra vil jo øge presset. Og det i en tid, hvor vi i forvejen har sindssygt svært ved at rekruttere lærere

Formand for Ringsted-Sorø Lærerforening Lise Vadsager

”Det er en besparelse, jeg gerne havde været foruden, men vi skal finde 20 millioner, så det er nådigt sluppet. Vi har set på, om vi kunne gøre noget andet for lærerne, og der var et stort ønske om at komme op i løn, så man kunne matche lønnen i nabokommunerne”, siger hun.

Mette Ahm-Petersen understreger, at man har tradition for at lave gode aftaler med lærerne.

”Nu er undervisningstiden sat op med en lektion, og man får mere i løn. Det håber jeg på sigt vil være acceptabelt for lærerne”.

Hun har selv en søn i folkeskolen, og derfor fik hun i morges muligheden for at snakke med nogle af kommunens lærere om den nye aftale.

”Jeg turde vove mig over på skolen i morges. De synes, det var træls, men de synes også, at det var et ok kompromis. Men de skal reagere. Det har jeg fuld forståelse for”, siger Mette Ahm-Petersen.

Lise Vadsager håber, det bliver muligt at blive enige om en ny lokal arbejdstidsaftale.

”Jeg vil gerne afsøge mulighederne for at forhandle en ramme om lærernes arbejdstid. Lærerne skal jo kun arbejde 40 timer om ugen. Problemet er, hvis lærerne bare kommer til at rende stærkere end nu. Måske vil nogle arbejde mere. En lektion ekstra vil jo øge presset. Og det i en tid, hvor vi i forvejen har sindssygt svært ved at rekruttere lærere”.