På mandag er det slut med at stå uden for skolen og skutet sig om morgenen

Tilbage til hverdagen - sådan skal du forholde dig

Indgrebet er på vej, og som det ser ud nu, skal alle lærere på arbejde på mandag. Men hvordan skal man som lærer forholde sig - og hvordan skal de tabte timer indhentes?

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når lockouten ophører, genoptages arbejdet straks i henhold til den arbejdsplan, der var gældende før konflikten. Alle lærere skal derfor møde på arbejde mandag til normal mødetid. Hvis der ikke er en arbejdsplan med et mødetidspunkt, skal man møde op på arbejdspladsen ved normal arbejdstids begyndelse, det vil sige omkring kl. 8.

Men det er ikke alle lærere, der vil have let ved at træde ind på skolen på mandag, vurderer formand for Danmarks Lærerforenings Organisations- og arbejdsmiljøudvalg Per Sand Pedersen.

"Jeg er sikker på, at det vil være en følelsesmæssig hård oplevelse for mange lærere at komme tilbage på skolen. Både fordi de har savnet deres arbejde og eleverne, men især også fordi der har været et enormt pres på dem under lockouten. Og de er frustrerede over udfaldet, så det kan være svært acceptere, at det var så dét, og nu skal vi videre og lade som ingenting", forklarer han.

Han opfordrer derfor lærerne til at være ekstra opmærksomme på både egne og kollegers reaktioner i den nærmeste tid og sørge for at få afløb for frustrationerne.

"Sæt jer sammen den første dag - både tjenestemænd og dem der har været lockoutede - og få talt godt igennem om det hele. Vær åbne om det hele, og kontakt jeres kreds, hvis der bliver behov for en ekstra snak. Og hold så godt fast i det fantastiske fællesskab, lockouten trods alt har været med til at bygge op", lyder hans budskab til lærerne.

For at gøre første arbejdsdag så god en oplevelse for alle parter som muligt, opfordrer Danmarks Lærerforening i en kredsudsendelse i dag skolernes tillidsrepræsentanter til at tage kontakt til skolelederne i løbet af weekenden for at planlægge dagen. De mener, skolelederne skal gøres opmærksomme på det store behov for anerkendelse, lærerne kan have efter lockouten.

Skolelederformand: Lad os prøve 37 timers tilstedeværelse næste år

Skemaændringer og lørdagsundervisning Dette skoleår ud arbejdes der efter den aftale, der var gældende før konflikten - altså A05, A08 eller lokal KTO-aftale. Ansvaret for, at eleverne får den undervisning, de har krav på, påhviler skolens ledelse. Derfor har ledelsen ret til at ændre i den enkeltes skema samt møde- og sluttidspunkter, og hvilke dage arbejdet skal afvikles. Medarbejderne har pligt til at udføre arbejdet, så det vil sige, at man som lærer kan være nødt til at arbejde på en lørdag, hvis ledelsen beder om det.

Sygdomsramt eller barselsønsker? Pligten til at genoptage arbejdet straks fortolkes strengt, så hvis du er sygdomsramt, skal du sygemelde dig med det samme på mandag efter den sædvanlige praksis på din skole. Hvis du står og skal på barselsorlov, skal du også underrette din leder på mandag.