Helle Thorning-Schmidt på vej til det pressemøde, hvor regeringen bebudede et lovindgreb, som afsluttede lockouten.
Helle Thorning-Schmidt på vej til det pressemøde, hvor regeringen bebudede et lovindgreb, som afsluttede lockouten.

Politiken erkender fejl i Thorning-citat om lockout

Besluttede regeringen lockouten eller besluttede regeringen at afslutte lockouten? Helle Thorning-Schmidt blev i et interview i Politiken citeret for det første. Siden blev citatet rettet til det sidste. Debattør Niels Christian Sauer mener, Helle Thorning sagde det første.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Thorning leverer den rygende pistol".

Sådan skrev tidligere hovedstyrelsesmedlem og debattør Niels Christian Sauer på folkeskolen.dk, da han i søndagens PS-tillæg i Politiken havde læst et langt interview med tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt.

"Da vi besluttede lockouten, vidste vi godt, at den formentlig ville komme til at ligge oven i første maj", bliver Helle Thorning-Schmidt citeret for i Politiken søndag.

Og det fik Niels Christian Sauer til tasterne.

"Heraf fremgår ikke blot, at det var regeringen, ikke arbejdsgivermodparten, der traf den politiske beslutning om at erklære lærerne krig i form af total lockout. Det dokumenterer tillige, at de havde planlagt, at lærerne skulle knuses økonomisk med en konflikt af ca. en måneds varighed".

Hans indlæg førte til en lang debat på både folkeskolen.dk og Facebook.

I går valgte Politiken at rette citatet og tilføjede følgende under artiklen: 

"I en tidligere version var Helle Thorning-Schmidt citeret for, at hendes regering besluttede lockouten af lærerne. Der skulle have stået, at den besluttede at afslutte lockouten".

I dagens avis er rettelsen nævnt i spalten Læsernes redaktør. Her står: "Vi beklager fejlen".

Helle Thorning havde bedt om præcisering

Chefredaktør på Politiken Anne Mette Svane forklarer forløbet til folkeskolen.dk. Hun fortæller, at kilder på Politiken får mulighed for at få et citat- og faktatjek. Helle Thorning-Schmidt fik artiklen til gennemsyn i fredags, inden den gik i trykken.

"Alle kilder skal have mulighed for at få at vide, hvad de bliver citeret for. Djævelen ligger i detaljen og i dette tilfælde i ordet afslutte. Det er derfor, vi giver mulighed for, at kilderne kan påpege misforståelser. Vi har ikke nogen interesse i at komme ud med noget, som er forkert", siger Anne Mette Svane.

Helle Thorning-Schmidt vendte tilbage til journalist Kristian Klarskov med forslag til ganske få præciseringer, fortæller Anne Mette Svane. En af dem handler om hendes citat om lockouten. Journalisten ændrede i sin egen tekst, men uden at rette citatet. 

"Hun har haft mulighed for at læse hele citatet. Hun har sagt, der er en misforståelse. Vores journalist ændrer i brødteksten, men ikke i selve citatet. Det er ikke sådan, at citatet først var bragt, og så krævede Helle Thorning en rettelse", forklarer Anne Mette Svane.  "Det er derfor, vi synes, det er fair i dag at gå ud og præcisere det i fejl og fakta".

Interviewet blev optaget på bånd. Anne Mette Svane understreger, at hun ikke vil "være venlig over for Thorning", eller at Politiken giver kilder redigeringsretten.

"Men hvis vi kommer til at lave fejl eller viderebringer meningsforstyrrende udtalelser, så er det selvfølgelig vores ansvar at få det præciseret hurtigst muligt".

Sauer: Politiken tager en kugle for Thorning

Niels Christian Sauer har kontaktet læsernes redaktør Bjarne Schilling på Politiken og fået samme forklaring, som Anne Mette Svane giver her. Niels Christian Sauer holder fast i, at Helle Thorning-Schmidt faktisk har sagt, hvad hun først blev citeret for. 

"Det er da muligt, at Politiken har lavet en fejl, og det er sandelig sødt af dem at tage en kugle for Thorning. Tilbage står bare, at hun aldrig har sagt det, hun nu er citeret for. Hun sagde det, hun oprindeligt var citeret for, og at det også var det, hun mente, vidner sammenhængen om. Resten er udenomssnak", lyder det fra Niels Christian Sauer til folkeskolen.dk.


Folkeskolen.dk forsøger at få en kommentar fra Helle Thorning-Schmidt.  

Powered by Labrador CMS