Helle Houkjær til højre sammen med sin kollega Lone Skafte Jespersen, da de to vandt DM i naturfag 2008.

Greve-lærer vinder Politikens Undervisningspris

Naturfagslærer Helle Houkjær fra Krogårdskolen i Greve vinder Politikens Undervisningspris på indstilling fra sine elever, som mener, at hun er en suveræn formidler.

Publiceret
For nylig viste Helle Houkjær i en naturfagsworkshop, hvordan hendes elever underviser hinanden med grydesvampe og opklippede liggeunderlag som tektoniske plader.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Politikens faglige panel uddeler hvert år en undervisningspris til de lærere og undervisere, der har brilleret inden for deres felt. I år har Politiken modtaget 2.035 indstillinger fra blandt andet elever, kolleger og forældre, der ønsker at fremhæve en dygtig lærer. Men kun 15 lærere er blevet nomineret til at vinde hovedpriserne i de tre kategorier grundskolen, gymnasierne og erhvervsuddannelserne. I år vinderen i grundskolen Helle Houkjær, der underviser i fysik/kemi, matematik og naturfag. Hun får dermed hovedprisen på 75.000 kroner, hvoraf en tredjedel skal bruges på undervisning.

'Spille spillet'

Hendes elever kalder hendes undervisningsmetoder gribende og spændende. Men fællesnævneren for indstillingerne fra hendes elever er, at ordet 'engageret' langt fra rækker:

"Jeg har fået undervisning af Helle i flere år nu, og jeg kan kun anbefale hende som lærer. Hendes undervisning er gribende og nem at forstå, hun vil have alle med og er super til alt hun laver. Hun lærer alle hvordan man 'spiller spillet' med læreren, 'blær dig med, at du kan svaret'. Fantastisk lærer og jeg håber at jeg bliver ved med at have hende", skriver en af hendes elever til Politiken. 

"Vi har flere og flere elever, der har svært ved at fremlægge, så vi deler dem op i grupper på tre elever, der skal formidle for tre andre på et lavere klassetrin. Så grupperne ikke er for store, sådan at de tør", fortalte Helle Houkjær, da hun på en naturfaglig lærerworkshop for nylig viste sine erfariner med at lade 8.-klasselever formidle til 7. klasse.

Naturfagslærere bytter ideer og erfaringer

En elev fortæller Politiken, at Helle Houkjær i naturfag laver masser af forsøg og får eleverne med i undervisningen ved at give dem kontrollen. 

"Helle Houkjær er ikke bare en helt almindelig lærer. Når hun går ind til undervisningen, kan man ikke kede sig. Det er spændende fra start til slut. Hun er den slags lærer, som får mange elever til at få et andet syn på at gå i skole. Hun får alle med, når vi snakker at 'spille spillet'. Alså når man bare giver den gas med at sige alt det, man har lært. Og ikke er bange for at sige noget forkert. Helle Houkjær løfter det faglige og sociale på Krogårdskolen i Greve, til mere end 110%. Hvis bare alle lærere var som Helle Houkjær", lyder det fra endnu en elev.

Lærebogsforfatter

Helle Houkjær er også medforfatter på Gyldendals fysik-system Puls.

Anmeldelse: Tag pulsen på sekseren

Det faglige panel, der har udpeget Helle Houkjær som vinder, består blandt andre Lise Tingleff Nielsen, chef for grundskoleområdet hos Danmarks Evalueringsinstitut. Andreas Rasch-Christensen, der er forskningschef på professionshøjskolen Via, Lars Kettel, der er Uddannelsesleder for læreruddannelsen på Frederiksberg ved Københavns Professionshøjskole og folkeskolelærer på Lillevang Skole i Allerød Mette Petersen, der vandt prisen i 2017:

Prisvinder: "Relationsarbejde er det vigtigste for mig" 

Politikens undervisningspris uddeles senere i dag i Politikens Hus, hvor der holdes prisfest for vinderne.

Det har endnu ikke været muligt for folkeskolen.dk at træffe Helle Houkjær.