Nanna Ploog Ditlev har vakt opsigt på både Facebook og i flere medier, efter at hun har fortalt om, hvordan hun ikke kan få udsat fristen for at dokumentere sit forhold til Danmark til efter prøven i indfødsret.

Lærer med dansk mor og tysk far kan ikke blive dansk statsborger

Nanna Ploog Ditlevs mor er dansker, men da hendes far er fra Sydslesvig, blev hun født som tysk statsborger. Den 41-årige dansklærer bor og arbejder i Danmark og vil gerne have dobbelt statsborgerskab, men ind til videre er det ikke lykkedes hende.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nanne Ploog Ditlev har det som den græske sagnkonge Sisyfos, der som straf for gudsbespottelse til evig tid måtte rulle en klippeblok op ad et bjerg, hvorfra den uophørligt trillede ned, så han måtte begynde forfra. Det er dog ikke lige så enkelt at sætte sig ind, hvorfor Nanna Ploog Ditlev er endt i den situation.

Hun bor i Middelfart og er lærer på Englystskolen i Børkop ved Fredericia, hvor hun underviser i dansk, kristendom og historie. Hun blev født i 1976 i Odense, hvor hun også er vokset op. Hendes mor er dansk, men faren er fra Sydslesvig, og hun fik hans statsborgerskab.

"Det var ikke noget, mine forældre bestemte. Sådan var reglerne dengang", fortæller Nanna Ploog Ditlev, som har været lærer i 12 år.

Umuligt at få udsat frist til efter prøven i indfødsret

Nanna Ploog Ditlev må som andre EU-borgere med bopæl i Danmark stemme til kommunalvalget, men ikke når der er valg til Folketinget. Hun betaler skat og vil gerne have indflydelse, og derfor søgte hun om dobbelt statsborgerskab sidste sommer. Efter næsten halvandet års venten fik hun det svar, at hun skulle dokumentere sit kendskab til danske samfundsforhold i løbet af 14 dage.

Selv om hun underviser danske børn om det danske samfund, består den dokumentation, hun skal levere,  i at hun tager prøven i dansk indfødsret. Den afholdes kun to gange om året, og næste gang er den 30. november. Men Nanna Ploog Ditlev fik en frist til 19. oktober. Derfor søgte hun om at få udsat fristen, så hun kunne nå at tage prøven. Det fik hun afslag på.

"Jeg kan ikke få udsat fristen, fordi jeg ikke har bestået indfødsretsprøven. Det virker grotesk og er meget frustrerende. På grund af firkantet bureaukrati tænker myndighederne ikke ud af kassen og finder ud af, at her er en sag, som man må ser anderledes på", siger hun.

Nanna Ploog Ditlev peger på, at hun kunne have fået dispensation for at tage prøven, hvis hun for eksempel havde bopæl på Færøerne eller i Grønland.

"Fordi jeg er vokset op i Danmark, er jeg ringere stillet, end folk der er vokset op i rigsfællesskabet", konstaterer hun.

Tysk statsborgerskab et symbol på lærerens rødder

Det er vigtigt for Nanna Ploog Ditlev at beholde sit tyske statsborgerskab, fordi hendes tyske aner er en del af hendes identitet. Den baggrund ville hun ikke gøre op med, da hun nåede valgretsalderen, og da det dengang ikke var muligt at få dobbelt statsborgerskab, undlod hun at søge om at blive dansk statsborger.

"Danskerne har mange fordomme om Tyskland, men jeg har familie dernede, og mit tyske statsborgerskab er et symbol på, at jeg står ved mine rødder. Det var først, da jeg var omkring 30 år, at jeg ville søge om at blive dansk statsborger for at få politisk indflydelse, men så flyttede min mand og jeg til Malmø, og man kan ikke få behandlet en ansøgning, når man bor i udlandet", siger Nanna Ploog Ditlev.

I de seks år hun boede i Sverige, underviste hun på en skole i Valby og betalte skat i Danmark, så da familien flyttede tilbage, var hun overbevist om, at hun skulle have dobbelt statsborgerskab. Men efter at være blevet fanget i bureaukratiet har hun det dobbelt med det.

"På den ene side vil jeg ikke være statsborger i det system, Danmark står for. På den anden side har jeg ikke lyst til at give op, så jeg overvejer at tage indfødsretsprøven, så jeg kan søge igen", siger Nanna Ploog Ditlev.

Opslag på Facebook delt 15.000 gange

Onsdag aften beskrev Nanna Ploog Ditlev sin situation på Facebook, og foreløbig er opslaget blevet delt flere end 15.000 gange. Hun har også fået mange henvendelser fra folk, som synes, det er urimeligt, at hun skal tage prøven.

"Mange andre står i lignende situationer. Jeg har ikke nået at læse alle kommentarer på Facebook, og der er sikkert nogle negative imellem, men det fleste kan godt se, at det her er vanvittigt. Derfor er jeg mest interesseret i, at sagen bliver rejst politisk, og der er et par partier, som har henvendt sig", siger hun.

Lærerkolleger er forargede

Også kollegerne på Englystskolen i Børkop bakker Nanna Ploog Ditlev op.

"Jeg skilter ikke med, at jeg er tysk statsborger, så mange vidste det ikke. Men kollegerne er meget forargede og synes, det er godt, at jeg gør opmærksom på, hvordan de alt for mange tåbelige regler på udlændingeområdet går ud over helt almindelige mennesker. Jeg får stor opbakning fra både kolleger og ledelse. Det er dejligt", siger Nanna Ploog Ditlev.

Normalt skal man også tage danskprøve 1, 2 og 3 for at kunne søge om dansk statsborgerskab, men fordi Nanna Ploog Ditlev har taget en uddannelse, har hun fået dispensation fra den del.

 

Powered by Labrador CMS