Debat

Månedsløn: minus 66.777

Vibeke Holt Andersen har efter to år som lærer ikke fået udbetalt én korrekt løn. Det har taget meget energi og fjernet hendes tillid til, at det er rigtigt, hvad der står på lønsedlen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Uoverskuelige og forkerte lønsedler har været en fast del af Vibeke Holt Andersens liv i de seneste år. I de to år, hun har arbejdet som lærer, har hun ikke fået udbetalt en korrekt løn. Problemerne begyndte med nogle mindre reguleringer og kulminerede, da kommunen op til jul i fjor sendte hende en lønseddel, hvor der stod minus 66.777 kroner i månedsløn.

»Da jeg fik lønsedlen med fejlen på de minus 66.777 kroner i bruttoløn, syntes jeg, at det var så grotesk, at jeg nærmest kom til at grine. Men i virkeligheden har det været utroligt hårdt«, siger Vibeke Holt Andersen.

Vibeke Holt er blevet mere og mere desperat under hele forløbet. Hun føler, at hun sammen med sin tillidsrepræsentant har kæmpet mod både kommune og senere også med lærerkredsen og DLF for at få hjælp. Imens er fejlene vokset, og hun har ikke følt, at hun har kunnet råbe nogen op. Til sidst gav tillidsmanden op og sendte sagen videre til lærerkredsen. Her så formanden på sagen og gav også op og sendte den videre til Danmarks Lærerforenings hovedkontor.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Da Folkeskolen i maj skrev nogle artikler om uigennemskuelige lønsedler, fik det hende til at kaste sig over tasterne og skrive et læserbrev om sin egen historie og mangelen på hjælp. Hun håbede, at nogen ville reagere på nødråbet.

Ingen lytter

»Arbejdet som guldgraver er for de hårdhudede«, siger hun sarkastisk med henvisning til overskriften på Folkeskolens artikel om, at der kan findes guld, hvis man tjekker sin lønseddel.

»Jeg tror ikke, at nogen i kommunen eller kredsen har tænkt over, at der var en familie og en person bag sagen. Ellers ville de vel have henvendt sig til mig undervejs i forløbet. Men jeg har ikke hørt fra nogen«, siger Vibeke Holt Andersen

Vibeke Holt Andersen har to børn på syv og otte år. Det har været svært for hende at lægge problemerne fra sig, når hun kom hjem. Samtidig skulle hun finde kræfterne til hele tiden at forsøge at få sin løn ordnet.

Glad for at være lærer

Vibeke Holt Andersen blev uddannet i 2001 og startede i august på Farstrup Skole i Nibe Kommune.

»Jeg har hele tiden været meget glad for at være lærer og det har heldigvis ikke påvirket mit arbejde. Når jeg først er i gang på skolen, tænker jeg ikke på det. Men resten af tiden er det svært at lægge fra sig«, siger Vibeke Holt.

Problemerne startede i efteråret i fjor troede hun. Der optrådte pludselig nogle efterreguleringer på 500-600 kroner på lønsedlen. Vibeke Holt Andersen gik til tillidsrepræsentanten, som kiggede på lønsedlen og fandt flere fejl. Blandt andet at den samlede udbetaling af funktionsløn ikke indeholdt et tillæg som klasselærer.

Breve og spørgsmål begyndte at gå frem og tilbage. Men intet skete, og fejlene på lønsedlerne blev værre og værre for at kulminere op til jul.

Her kom kommunen til at sætte et komma forkert i tallet, der angiver hendes beskæftigelsesgrad. Det betød, at hun pludselig havde en beskæftigelsesgrad på 3,404 procent (i stedet for 34,04) hvorefter månedslønnen blev reguleret bagud med minus godt 67.000.

I kommunens lønudbetaling nåede man dog at opdage fejlen, og pengene blev ikke trukket. I stedet blev lønsedlen udstyret med en håndskrevet meddelelse om, at Vibeke Holt i stedet ville få et acontobeløb, og at fejlen ville blive rettet i januar.

Men i januar var der igen en mindre fejl i beskæftigelsesgraden, og hun fik igen en acontoløn. I marts forsøgte kommunen at rette alle fejlene med det resultat, at Vibeke Holt Andersen fik en lønseddel, hvor der var mere end en sides forskellige fejlretninger. Men siden har lønsedlerne set mere rimelige ud så vidt Vibeke Holt Andersen kan vurdere.

»Men min tillid har lidt et knæk. Kan jeg nu stole på, at de kan regne ud, hvad jeg skal have? Skal jeg betale en revisor for at sikre mig?«, siger Vibeke Holt Andersen.

Manglede opbakning

Undervejs har hun ikke følt, at hun fik opbakning fra kredsen, som har brugt for lang tid til at se på sagen, mener hun. Formanden for Vesthimmerlands Lærerkreds kan godt forstå, at Vibeke Holt Andersen er vred og sur over sagen og hele dens forløb.

»Hun har været offer for nogle meget uheldige omstændigheder. Først og fremmest for at være ansat i Nibe Kommune, som har rod i sine lønudbetalinger. Hvis de er store nok til at optræde som arbejdsgivere, bør de også kunne finde ud af at udbetale en korrekt løn«, siger formand for kredsen, Søren Eriksen. Der er i øjeblikket tre sager omkring lønudbetalingerne i kommunen, som har ansat 100 lærere i alt.

Søren Eriksen mener, at han har behandlet sagen rimeligt, da den havnede på hans bord. Indtil da har kredsen kun fulgt problemerne fra sidelinjen via telefonsamtaler med tillidsrepræsentanten. Da sagen først kom ind til kredsen, gik det op for Søren Eriksen, hvor kompliceret sagen var, siger han. Derfor sendte han sagen videre til Danmarks Lærerforening.

Lærerforeningen har regnet på alle lønsedlerne og fundet ud af, hvad Vibeke Holt Andersen skulle have haft i løn, hvis alt var gået rigtigt til. Alt i alt skylder kommunen ifølge DLF Vibeke Holt Andersen omkring 21.000 kroner plus pensionsindbetalinger på 44.000 kr.

Læreres løn ændrer sig ofte

Forvaltningschef i Nibe Kommune, Lisbeth Larsen, beklager forløbet. Hun forklarer, at lærerlønninger generelt ændrer sig ofte som følge af ændrede aktivitetsplaner, nyt skema og i Vibeke Holt Andersens tilfælde også på grund af et æn­dret timetal.

»Vi beklager, at der er sket fejl. Vi har korrigeret dem, så hurtigt vi har opdaget dem. I forbindelse med fejlene omkring årsskiftet har vi informeret både ved direkte breve og ved opslag på opslagstavlerne på skolen. Ved årsskiftet fik vi et nyt datasystem, og samtidig blev lønopgaven flyttet fra Børne- og Kulturforvaltningen til den centrale lønafdeling«, forklarer forvaltningschef Lisbeth Larsen, Nibe Kommune.

Lønkontoret regner i øjeblikket på opgørelsen fra Danmarks Lærerforening, oplyser Lisbeth Larsen. Hun regner med, at sagen kan afsluttes med den næste lønudbetaling.

hbjorgensen@dlf.org