Lærere tør ikke tale frit

Kritik er ikke velkommen i den danske folkeskole. Folkeskolens Lærerpanel fortæller i et rundspørge, hvordan forvaltning og skoleledelse er meget sensitive over for kritik. Og så er der selvcensuren.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Nu skal I passe på, hvordan I udtaler jer - det er snart kommunalvalg", siger en skoleleder til lærerne. "Hvis du ikke kan lide lugten i bageriet, må du jo rejse", siger lederen i en samtale, som en lærer er blevet indkaldt til.

Dette er udtalelser fra lærere i Folkeskolens Lærerpanel, der har svaret på en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse om ytringsfrihed. Og stemningen er ikke rar på alle landets folkeskoler, viser svarene fra de cirka 400 lærere. Nogle steder bliver lærere bedt om at holde deres mund, hvis de er kritiske over for noget i skolen. Flere får direkte at vide, at de ikke må udtale sig til forældre. For eksempel må de ikke sige til forældre, at de ikke har tid til en bestemt opgave.

"Skoleverdenen har ændret sig utroligt meget. Der var engang, hvor vi holdt lærermøder, og hvor de fleste mente, at det var godt, når forskellige meninger blev luftet. Nu får vi bare at vide, at vi skal huske at være loyale. Tidligere havde vi ejerskab til det, der skete på skolen. Sådan er det ikke mere", siger en lærer, der har arbejdet mange år i folkeskolen.

En fortæller, at tjenstlig påtale ikke længere hører til sjældenhederne. Lærere indkaldes, hvis de har udtalt den mindste kritik - eller hvis de er kommet til at græde i personalerummet. Det er heller ikke tilladt på den skole.

"Det giver en enorm selvcensur", understreger læreren.

Alle de interviewede lærere i denne artikel optræder anonymt, da de ellers ikke vil udtale sig, og vi på redaktionen mener, det er vigtigt at få disse udtalelser med. Redaktionen kender lærernes navne.

Powered by Labrador CMS