Flade tage er fortid

To svampe-plagede skoler, der er under omfattende renovering, får tage med rejsning

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det vil være en helt anden skole, når den er færdigrenoveret. Jeg vil sige, at man så har fået noget, der ikke kan måles og vejes i kroner og øre.

Skolen er Hældagerskolen i Vejle, der er under omfattende renovering på grund af fugt og skimmelsvampe. Og ordene kommer fra kommunens arkitekt, Aage Schneider. Renoveringen af skolen koster i alt omkring 35 millioner kroner. Men så er tæpper og skimmelsvampe også fjernet, og i stedet har man fået et tag med rejsning og forhåbentlig uden utætheder.

Tagløsningen skulle også give bedre luft og lys indendøre, og samtidig skulle skolen komme til at se bedre ud, mener arkitekten.

Politikerne har fra starten sagt, at det nye tag skulle have rejsning, så man fremover undgik problemer med indtrængende vand.

Gener gennem mange år

Hældagerskolen er den største skole i Vejle med omkring 700 elever og 90 ansatte. Der undervises stadig i en del af skolens bygninger. Desuden er der stillet 15 pavilloner op. I de dele af skolen, der er renoveret, kan lærere og elever opholde sig uden gener, ifølge tillidsrepræsentant Arne Schwartz-Kristensen. Men der er stadig afsnit af skolen, der bruges, selv om de ikke er renoveret, og det giver problemer for nogle.

Lærerne på Hældagerskolen havde igennem mange år haft gener som træthed, hovedpine og tørre slimhinder, men først i foråret 1994 konstaterede man, at der var skimmelsvamp på skolen.

Skolen forventes at være færdigrenoveret i sommerferien 1997.

- Oprindeligt var der tale om, at skolen skulle have nye vinduer, og at varmesystemet skulle erstattes med radiatorer, nu man var i gang, men det er desværre blevet sparet væk undervejs, fortæller Arne Schwartz-Kristensen.

Renovering af en skole er en lang affære, og her blev hele processen yderligere forsinket, fordi man i kommunen havde overset, at renoveringen var så omfattende, at arbejdet skulle i EU-licitation. Det forsinkede det hele i et halvt år.

- Seks lærere har forladt skolen på grund af indeklimaproblemerne, fortæller skoleleder Merete Lund Pedersen.

- En lærer arbejder på nedsat tid, fordi han har voldsomme gener af indeklimaet. Han får fuld løn efter aftale med forvaltningen, og han arbejder så vidt muligt i de dele af skolen, hvor der er færrest problemer.

I alt har 19 lærere haft en del problemer med indeklimaet, siger skolelederen.

En del rives ned

Også Usserød Skole i Hørsholm forventes at stå klar i sommeren 1997 efter en omfattende renovering. Usserød Skole var den første skole, hvor der blev konstateret svamp.

Her er alle elever og lærere flyttet til andre lokaler, mens skolen bliver renoveret og bygget om. En tredjedel bliver revet ned, og nye bygninger opføres. De gamle bygninger kunne godt renoveres, men da de er så gamle, at flere lokaler ikke lever op til den nye folkeskolelov, har man besluttet at rive dem ned, når man alligevel er i gang med arbejdet.

Den tredjedel af skolens bygninger, der havde flade tage, vil fremover få tag med rejsning.

Der er stadig lærere på skolen, der har problemer med allergi, selv om de nu arbejder i andre lokaler.

I alt kommer renovering og ombygning til at koste mellem 65 og 70 millioner kroner. Hørsholm Kommune valgte i øvrigt i denne forbindelse at sætte skatten op med én procent.

Ud over landet findes der i alt omkring 700 skoler med flade tage.-

Foto: Niels Nyholm