Ny lov: Nyansatte har ret til ferie fra dag ét

Fra september 2020 optjener nyuddannede lærere ferie med løn fra ansættelsens start.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis du starter i nyt job som lærer i august, har du ret til allerede at holde delvist betalt ferie i oktober.

Det er resultatet af en ny ferielov, som Folketinget vedtog den 25. januar. Loven træder i kraft i september 2020.

Med de nye regler afholder man ferien i samme tolvmånedersperiode, fra 1. september til 31. august, som man optjener den. Dog har man yderligere fire måneder til at afholde eventuel overskydende ferie. Som reglerne er i dag, optjener man ferie fra 1. januar til 31. december, mens den optjente ferie kan afholdes fra 1. maj til 30. april året efter.

Derfor har man som nyansat i nogle tilfælde under de gamle regler måttet vente op til 16 måneder, før man har kunnet holde ferie med løn.

Efterårsferie uden dagpenge

Det nye er, at man nu har mulighed for med det samme at afholde de 2,08 feriedage, man optjener per måned. Det får især betydning for de lærere, der begynder i nyt job i starten af skoleåret og hidtil har måttet på dagpenge i en uge, når skolen holder lukket i efterårsferien.

»Med de nye regler vil der være mange nyuddannede, der kan optjene ferie med løn til efterårsferie og vinterferie, og det er jo positivt. De nærmere regler skal præciseres ved indgåelse af ferieaftaler, så dem afventer vi spændt«, siger vicesekretariatschef i Lærernes a-kasse Rune Thorup.

Gamle regler underkendt af EU

Arbejdet med den nye lov gik i gang, efter at EU-Kommissionen i 2014 vurderede, at de danske regler ikke levede op til EU's arbejdsmarkedsdirektiv. Ifølge direktivet har alle lønmodtagere ret til fire ugers betalt ferie om året. Det har man ifølge den gamle ferielov - og altså frem til 2020 - ikke som nyansat i Danmark.

Hvis man optjener ferie, året før de nye regler træder i kraft - altså fra den 1. september 2019 til den 31. august 2020 - kan den ikke afholdes eller udbetales, før man forlader arbejdsmarkedet. Den regel er en del af en overgangsordning, der skal sikre, at lønmodtagerne kan afholde fem ugers ferie i overgangsåret, samtidig med at arbejdsgiverne ikke skal udbetale ti ugers ferie på ét år.

Det svarer til, at man med den nuværende ferieordning udbetaler det sidste års optjente ferie, når man forlader arbejdsmarkedet.