Lærernes formand Anders Bondo Christensen har netop stemt for en fusion mellem hovedorganisationerne FTF og LO.

Lærerne bliver nu medlem af en kæmpe hovedorganisation

Danmarks Lærerforening bliver en del af en hovedorganisation med næsten 1½ million lønmodtagere. En helt fantastisk dag, synes lærerformand Anders Bondo.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var en meget glad formand for DLF, Anders Bondo Christensen, som forlod det store mødelokale i Odense, hvor de FTF-delegerede netop havde fået at vide, at det blev et ja til en fusion mellem LO og FTF.

"Det betyder ikke bare noget for lærerne, men for hele fagbevægelsen. Danmarks Lærerforening er til for lærerne, og det skal vi være, men når vi snakker om en hovedorganisation, så er det fagbevægelsens stemme ind i hele det demokratiske samfund i Danmark", siger han til folkeskolen.dk. 

Der var dramatik til det sidste hos både LO og FTF. 3F havde bebudet, at de ville stemme nej til en fusion, men ændrede i går holdning. Også hos FTF var der flere modstandere. I LO stemte 384 delegerede for en fusion, mens 11 stemte imod. I FTF stemte 71,4 procent for en sammenlægning.

"Jeg tror, det er så vigtigt at vi nu har fået styrket vores muligheder for netop at være lønmodtagernes stemme. Demokrati er mange ting, men i Danmark er hele vores partssystem, herunder fagbevægelsen, en rigtig vigtig del af demokratiet. Jeg synes vi har oplevet rigtig mange forrringelser for lønmodtagerne - vi har manglet lønmodtagernes stemme. Jeg synes, vi har manglet fagbevægelsen til at være den her progressive kraft i samfundet, der kan være med til at pege på nye løsninger".

Anders Bondo påpeger, at arbejdsmarkedet står over for kæmpe udfordringer og kæmpestore muligheder:

"Plus at vi står med en klimakrise, vi står med et helt nyt arbejdsmarked, vi står med nogle helt nye teknologiske muligheder. Og der skal lønmodtagerne også have en stemme, og det håber jeg rigtig meget, at den her nye store hovedorganisation kan blive".

Anders Bondo understreger, at dagens beslutninger ikke er det, som skaber forandringen. 

"Det er en helt afgørende forudsætning. Men det er den indsats, vi nu som organisationer yder i den nye organisation, der skaber en forandring. Bente Sorgenfrey og Majbritt Berlau, som bliver valgt ind i den nye ledelse, er helt afhængige af at vi står bag dem. Vi skal ikke bare fortsætte, vi skal komme med nye ideer - det håber jeg rigtig meget på. Så jeg synes det er en helt fantastisk dag!"

Hvad betyder det, at der sker lige nu midt i overenskomstforløbet?

"Det er jo bare endnu et signal om, at det der med sammenhold, det er ikke noget, der hører fortiden til. Det er noget, vi kan i den dansStørre analysekraft og større indflydelse. Det er to ting, som lærernes formand Anders Bondo Christensen længe har håbet at kunne få gennem en stor hovedorganisation. Og nu ser det ud til at blive en realitet. 

Lærerne mærker fagbevægelsens solidaritet  

Der var dramatik til det sidste ved formiddagens kongres i FTF.  Der var flere forbund, blandt andre Finansforbundet og forbundet for it-professionelle Prosa, som havde bebudet, at de ville stemme nej til en fusion. FTF's formand Bente Sorgenfrey var meget lettet, da afstemningsresultatet viste, at to tredjedele af stemmerne var ja-stemmer:

"Kæft, jeg er glad og lettet i dag! Det er SÅ godt for lønmodtagerne i DK, at vi danner en fælles hovedorganisation for 1,5 mill. lønmodtagere. 5 år lang og svær proces, men den store nyfødte er stærk og velskabt!", skrev hun på Twitter: 

(opdateres)