Mindre hovedstyrelse

Hovedstyrelsen får to medlemmer færre fra næste valg

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hovedstyrelsen skal have to medlemmer færre fra næste valg, og derudover skal det næste år bruges til at diskutere københavnernes og pensionisternes repræsentation i hovedstyrelsen.

Det var hovedstyrelsens forslag om at skære i det almindelige antal af valgte medlemmer, der blev vedtaget. Undervejs i debatten var mere drastiske nedskæringer foreslået, men de blev forkastet ved afstemning.

'Der skal være hovedstyrelsesvalg til næste år, og det er derfor sidste frist for at foretage vedtægtsændringer på dette område, hvis ændringen skal have virkning for den kommende hovedstyrelsesperiode. Ellers vil der gå fem år, før en ændring vil slå igennem', sagde Astrid Schjødt Pedersen, formand for organisationsudvalget, i fremlæggelsen af forslaget.

'For det andet er det jo ingen hemmelighed, at foreningen centralt skal spare betydeligt på driften i de kommende år, og hovedstyrelsen ønsker at gå forrest i bestræbelserne på at rette op på foreningens økonomi'.

 

Helt lille hovedstyrelse

Morten Wettergren fra Odense Lærerforening fremsatte det forslag, der startede hele debatten i hovedstyrelsen - nemlig John Illums oprindelige forslag, der går på at skære i alt fire medlemmer væk. Heraf én københavner og én pensionist.

Det ville betyde, at der kun var én københavner, én pensionist, én skoleleder og én børnehaveklasseleder valgt til hovedstyrelsen. I alt ville hovedstyrelsen så bestå af 24 personer.

'Jeg kan ikke gå ind for hovedstyrelsens forslag, for jeg ønsker ikke, at København og pensionisterne har øget indflydelse', sagde Morten Wettergren.

Han gik også ind for at ændre udvalgsstrukturen, da han hævdede, at mindre udvalg har større beslutningsdygtighed.

Bjarne Krogh fra Aalborg Lærerforening gik endnu videre i sin tale.

'I Aalborg kunne vi godt forestille os en lille hovedstyrelse som et forretningsudvalg', sagde han og efterlyste begrundelserne for at formindske hovedstyrelsen. Om det er af økonomiske grunde, eller om der er andre.

Han fremsatte et forslag, der dog kun ville reducere hovedstyrelsen med fire medlemmer.

Ikke et medlemsønske

Flere pensionister og københavnere var på talerstolen med argumenter imod at formindske deres repræsentation.

Hovedstyrelsesmedlem Kristian Fløj-Jensen mente, at der var grund til at minde om, at da man besluttede at få Dafolo til at udarbejde en rapport under Udviklingsprojektet, var det for at høre medlemmerne.

'Vi ville høre medlemmernes mening. Dem, vi aldrig hører fra, og dét gjorde Dafolo. Medlemmerne sagde, at der ikke skulle ske ændringer i hovedstyrelsen. Vi spurgte medlemmerne, og nu gør vi det modsatte', sagde Kristian Fløj-Jensen.

Anni Herfort sagde, at man efter hendes mening godt kunne gøre hovedstyrelsen to medlemmer mindre, fordi man så stadig kunne gøre et godt stykke arbejde, men fire mindre lige nu kunne hun ikke støtte.

Det er ikke fair at mindske københavnernes og pensionisternes repræsentation så hurtigt, det skal diskuteres ordentligt først.

Ole Christensen fra Københavns Lærerforening (KLF) nævnte, at DLF også har stor mulighed for at påvirke KLF. Det er hans frygt, at de to foreninger vil bevæge sig i hver sin retning, hvis ikke tilknytningen bevares.

'Jeg forstår heller ikke, at man bruger syv en halv million kroner på et Udviklingsprojekt for så ikke at lytte til resultatet', sagde han.

Ordet 'hovsaforslag' blev brugt mange gange i debatten. Det mente John Illum ikke var rimeligt.

'Det lyder, som om demokratiet er proportionalt med antallet i hovedstyrelsen.

Det tror jeg ikke', sagde John Illum.

Det samme mente Astrid Schjødt Pedersen, der sagde, at færre repræsentanter ikke nødvendigvis reducerer indflydelsen.

Måske andre samarbejdsformer og andre måder at kommunikere på kunne være givtigt, mente hun.

Anders Bondo Christensen og Stig Andersen anbefalede hovedstyrelsens forslag om at skære to medlemmer nu og bruge noget tid til at undersøge pensionisternes og københavnernes repræsentation.

Stig Andersen sagde, at Udviklingsprojektet havde kostet mindre end de syv en halv million kroner, der blev talt om. Han gjorde også opmærksom på, at hovedstyrelsen ikke havde været ødsel, og at DLF ikke var på fallittens rand. Det er netop dét, man vil undgå.

'Det, kongressen beslutter, koster jo også penge', sagde han.

Kongressen skred til afstemninger. Morten Wettergrens forslag blev forkastet, og det samme skete med Bjarne Kroghs forslag. Hovedstyrelsens forslag om at skære to medlemmer væk fra næste valg blev vedtaget med 216 stemmer for. Det var over to tredjedele af de delegerede, som et forslag til vedtægtsændring kræver. 81 stemte imod forslaget, og otte var hverken for eller imod.

De to forslag om at bruge det næste år til at se på københavnernes og pensionisternes repræsentation i hovedstyrelsen blev også vedtaget. Når dette er analyseret, vil hovedstyrelsen fremsætte eventuelle ændringsforslag på kongressen i 2003.

Pensionisterne i DLF

Danmarks Lærerforenings kongres pålægger hovedstyrelsen i samarbejde med fraktion 4 at analysere og debattere fraktion 4's placering i Danmarks Lærerforening - herunder fraktion 4's repræsentation i hovedstyrelsen.

På baggrund heraf fremkommer hovedstyrelsen med eventuelle forslag til vedtægtsændringer på kongressen i 2003.