Enighed om lederforslag og faglige klubber

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En god fe må have drysset sit usynlige samarbejds- og konsensusstøv over DLF's hovedstyrelse, for flere store punkter blev vedtaget i massiv enighed på mødet i sidste uge. Det gjaldt spørgsmålet om faglige klubber, hvor man nåede frem til fuld enighed, og det gjaldt spørgsmålet om Lederforeningen, hvor alle minus én kunne stemme for indstillingen til kongressen. Og forslaget om at give de studerendes hovedstyrelsesmedlem stemmeret, som alle gik ind for.

Hovedstyrelsen ønsker faglige klubber

Med alle 27 stemmer for besluttede hovedstyrelsen at anbefale kredsene at oprette faglige klubber på alle landets skoler.

'Nu håber jeg, at Folkeskolenskriver, at det er en enig hovedstyrelse, der går ind for faglige klubber på alle skoler, og ikke, at der var en stor principiel diskussion om det'.

Diskussionen var lang, men det skyldtes ikke en principiel uenighed, for alle i hovedstyrelsen mener, at der skal være faglige DLF-klubber på alle skoler, fordi det er vigtigt, at der er et fælles forum, hvor man klæder tillidsrepræsentanten på til forhandlinger med ledelsen, og fordi det kan støtte det enkelte medlems retssikkerhed, at beslutningerne tages i et kollegialt fællesskab.

'Tillidsrepræsentanten kan blive et meget ensomt menneske, hvis hun ikke har hørt medlemmernes synspunkter på et klubmøde før vigtige forhandlinger', sagde Anni Herfort, som kaldte den faglige klub for 'et værn om tillidsrepræsentanten'.

Holdningerne i hovedstyrelsen går ikke på, om man er principielt for eller imod faglige klubber. Alle er for. Men der er forskellige vurderinger af, om indførelsen skal ske gennem 'kan-bestemmelser' eller gennem 'skal-bestemmelser'.

'Vi er ikke uenige om målet, men medlemmerne skal kunne se fornuften i det lokalt, og så skal de beslutte at oprette en klub på skolen', sagde Karsten Holst, da han fremlagde organisationsudvalgets indstilling. Han advarede imod beslutninger, der kan opleves, som om DLF leger arbejdsgiver og pålægger medlemmerne ekstraopgaver.

'Vi er langt ude, hvis medlemmerne opfatter en skal-bestemmelse som et pålæg om nye opgaver', sagde John Illum.

'Jeg er helt enig med Karsten', sagde Henrik Billehøj og fortalte, hvordan kredsstyrelsen to gange var blevet stemt ned af medlemmerne.

'Vi ønskede at oprette klubber på skolerne, men generalforsamlingen sagde nej. De frygtede problemer med lederne, så en skal-vedtagelse kan betyde både bøvl og civil ulydighed', advarede Billehøj.

'Vi skal have klubber', sagde Astrid Schjødt Pedersen

Det handler om medlemmernes retssikkerhed og om at hjælpe tillidsrepræsentanterne. Det er også en hjælp til skolens ledelse, at den ved, at tillidsrepræsentanten har sit mandat i orden, mente hun.

'Vi skal anbefale, og vi skal betone vigtigheden, men vi skal ikke tvinge noget igennem', sagde Ernst Øxner, og Anders Bondo Christensen var enig.

Lederforeningens formand, Jens Færk, fortalte, at der er en faglig klub på hans skole.

'Det har både ledelse, tillidsrepræsentant og lærere haft stor glæde af', sagde han.

Efter en markering af holdningerne til kan-skal-problematikken kunne alle 27 medlemmer stemme for en formulering, hvor man anbefaler kongressen at ændre foreningens vedtægter, så der kommer til at stå, at der oprettes en faglig klub på hver skole.-