De vil tale lærernes sag

»Nyliberal selvansvarlighed« kaldes buddet på en ny arbejdstidsaftale i en kandidats valgoplæg på folkeskolen.dk

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Nyliberal selvansvarlighed« kalder Niels Munkholm Rasmussen DLF-kongressens bud på en arbejdstidsaftale, hvor læreren eller lærerteamet skal have ansvaret for den samlede undervisningsopgave i, hvad han kalder »én stor uklar pulje«.

Man kan læse Niels Munkholms bud på, hvordan en arbejdstidsaftale meget hellere skulle se ud, i hans valgoplæg til det kommende hovedstyrelsesvalg i DLF på www.folkeskolen.dk

»Med store ideologiske arm­sving har Danmarks Lærerforening forsøgt at bekæmpe den mindre del af vores løn, som forhandles lokalt i kommunen, men samtidig har den svigtet arbejdet for vores samlede lønudvikling«, skriver han også og skiller sig dermed ud fra flertallet af kandidater ved ikke at lægge vægt på et krav om en afskaffelse af Ny Løn.

»Tilfældigt tilforhandlede tillæg gældende for den enkelte skole kan være ødelæggende for samarbejdet«, skriver for eksempel Flemming Ernst, mens Peter Hess-Nielsen glæder sig over, at kampen imod Ny Løn har fået medvind, og at DLF den seneste tid har været med til at sætte den skolepolitiske dagsorden.

»Men selv en formand, der er startet som en græsrod, har som alle andre formænd helt afgjort også brug for et kompetent og kritisk med- og modspil. Det er jeg god til mener jeg selv«, skriver Peter Hess.

Men medlemmerne af DLF behøver ikke nøjes med at læse det, som kandidaterne selv har valgt at fortælle i deres valgoplæg. Der er åben valgdebat på nettet, hvor alle kan gå ind og stille de spørgsmål, man gerne vil have svar på, før man fordeler sine stemmer, og det handler ikke kun om løn og arbejdstid. Vivi Hansen er for eksempel i sit valgoplæg bekymret over rege­ringens store in­teresse for at teste skoleeleverne: »I USA og England er en sådan testning dagligdag i skolerne. De erfaringer, lærerne har gjort her, er meget bekymrende. Derfor vil jeg arbejde for, at vi ikke skal gøre os de samme dårlige erfaringer, men bevidst værne om den fælles folkeskole, der udvikler elevernes lyst til at lære og medvirker til elevernes alsidige personlige udvikling«. Og Niels Christian Sauer mener, at den altdominerende udfordring i de næste fire år er kampen om lærernes psykiske arbejdsmiljø:

»Vi skal have politikerne til at tage skolens overbelastningsproblem alvorligt. I hen ved 30 år har man dænget skolen til med nye opgaver og nye krav uden at tilføre mere tid«, skriver han.

I kandidaternes oplæg er der også bud på, hvor organisationen DLF skal bevæge sig hen. Nej til dobbeltarbejde i en professionel organisation, siger Kurt Abild­gaard opgaver, som er udlagt til kredse eller tillidsrepræsentanter, skal løses der.

Læs valgoplæggene fra endnu flere kandidater på www.folkeskolen.dk og vær selv med i valg­kampen på Net-debatten.

Vi skal have politikerne til at tage skolens overbelastnings­problem alvorligt