Steen Herløv, der formand for Egedal Lærerkreds, fortæller, at der i kommunen er massive rekrutteringsproblemer.

Delegeret: Vi må sætte nybagte studenter til at undervise

I Egedal Kommune har de så store problemer med at rekruttere lærere, at de ansætter personer, der lige er kommet ud af gymnasiet. Det fortæller Steen Herløv, der er formand for Egedal Lærerkreds.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi er præget af store rekrutteringsproblemer, så vi får rigtigt mange nyuddannede ind og rigtigt mange, der ikke er læreruddannede. Det er både cand.mag'ere, men det er jo også helt nyudklækkede studenter. Det kan vi se på alderen, at de ikke har nogen uddannelse efter gymnasiet. Det giver rigtigt mange problemer på skolerne. Fra november 2013 til november 2014 var der næsten 23,1 procent, der forlod skolevæsenet på grund af de dårlige arbejdsforhold, de blev budt, og vi har meget svært ved at erstatte dem, der har forladt os."

Hvad betyder det for kvaliteten af undervisningen, at I må ansatte folk, der ikke er læreruddannede?

"De går ind og dækker et problem, der skal jo være nogle voksne. Men der er ikke nogen tvivl om, at kvaliteten af deres uddannelse ikke er, som vi gerne vil have den til."

De mange nyansatte lægger et ekstra pres på de i forvejen pressede lærere, fortæller Steen Herløv.

"Der er rigtigt mange af de rutinerede lærere, der ikke er der mere. Det betyder, at der ikke er særligt mange til at tage imod de nye, og dem, der er, de har ikke overskud i hverdagen til at tage imod de nye. De prøver af alle deres kræfter, men det er svært at få tiden til at hænge sammen."

Hvordan ser du på det skoleår, der netop er begyndt?

"Det er svært at sige. I min kreds havde vi det absolutte nulpunkt i november sidste år, og nu bevæger vi os forhåbentlig den rigtige vej. Jeg håber, at det går. Men lad os nu se. Der er mange udfordringer. Jeg håber, at nogle af udfordringerne fra sidste år har fundet et leje, så vi ikke har så mange sygemeldinger på grund af stress".