Alt for mange elever ved ikke, at de har et legitimt krav på indflydelse på deres undervisningsmiljø, siger formand for Danske Skoleelever Thea Enevoldsen.

100 elever uddannes i undervisningsmiljø i 2020

Kun på ganske få folkeskoler har eleverne de undervisningsmiljørepræsentanter, de har ret til at vælge. Nu vil DCUM og Danske Skoleelever i fællesskab uddanne 100 elever i undervisningsmiljøarbejde.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Eleverne skal selvfølgelig være aktive medspillere, når der skal tages beslutninger om, hvordan de klasselokaler, vi bruger hver dag, skal indrettes, eller vores skolegård skal bygges om. Vi får aldrig verdens bedste skole, hvis ikke eleverne er med til at forme den", siger formand for Danske Skoleelever Thea Enevoldsen i en pressemeddelelse om den nye UMR-uddannelse.

"Vi vil gerne tage ansvar for vores skole og byde ind, men det kræver også kompetencer og værktøjer". 

Danske Skoleelever og Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) udbyder i foråret et kursus i Aarhus og et i København, og målet er, at de første 100 undervisningsmiljørepræsentanter skal have været på kursus inden årets udgang.

"Alle skoleelever har ifølge undervisningsmiljøloven ret til et godt undervisningsmiljø, og loven dækker alle aspekter lige fra mobning til ulækre toiletter. De har faktisk også ret til at vælge to undervisningsmiljørepræsentanter (UMR) på hver skole, som skal varetage elevernes interesser overfor skolens ledelse. Desværre er det et fåtal af grundskoler, hvor der rent faktisk vælges UMR, så jeg synes, at kurset dækker et naturligt behov for at klæde eleverne bedre på til at varetage rollen som UMR. Eleverne er eksperter på deres egen liv, og deres perspektiv er derfor helt afgørende at få med, når man skal arbejde med deres hverdag", siger direktør for DCUM Jannie Moon Lindskov.

Læs mere