Mange i Ishøj bor tæt og flere generationer sammen, men i skolerne oplever vi kun få smittede med covid-19, siger skoleleder Jan Mindegaard.

Flest covid-19-ramte på Vestegnen – men skolerne mærker ikke til det

Glostrup og Ishøj Kommuner er højt på listen, når det gælder antal af corona-smittede. Men det er ikke noget, der mærkes i skolerne, som er i gang med at planlægge næste fase af genåbningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mens udbredelsen af covid19-sygdommen i Danmark i starten afhang af, hvor skiturister vendte hjem fra især Ischgl-området i Østrig, så er det lige nu meget forskelligt, hvor mange smittede der er rundt om i Danmark.

Regionerne Nordjylland og Sydjylland har få borgere, der testes positive for coronavirus nu, mens Vestegnen ved København lige nu har flest smittede.

Glostrup, Vallensbæk, Ishøj og Hvidovre Kommuner topper listen over smittede, og generelt har Vestegnen højere smittetal på nuværende tidspunkt ifølge Statens Serum Instituts tal opgjort søndag.

Kommuner som Egedal, Holstebro og Slagelse ligger dog også forholdsvist højt.

Meget få syge i skolerne

Men på skolerne på Vestegnen oplever de ikke mange syge - hverken blandt elever eller personale.

"Vi havde en elev, der blev syg for en uge siden, og man har testet de lærere, der var tættest på eleven. De blev alle testet negative", fortæller kredsformand for Glostrup Lærerforening Thomas Bo Jensen.

"Så vi oplever ikke ligefrem en bølge af syge. Jeg har ikke forklaring på det høje antal smittede, for i Glostrup har vi ikke de store boligblokke, hvor folk bor tæt. Vi har lave blokke, men mange i Glostrup bor i villaer".

"Vi er en ret lille kommune, måske betyder det noget forholdsmæssigt. Kommunen har nok en lidt større andel af ældre og kronisk syge, men jeg ved ikke, hvad det høje tal skyldes. Vi oplever det ikke i skolerne. Vi har i alt haft et par smittede lærere og tilsvarende pædagoger".

Nye retningslinjer til skolerne er måske klar onsdag: De centrale parter mødes i morgen

Kredsformanden fortæller, at de netop har holdt møde i kommunen og talt om, hvordan de ældste elever skal tilbage i skole, men at det endnu er for tidligt at sige, hvordan det kommer til at ske.

"Vi har talt om, at vi netop på grund af det høje antal smittede i kommunen skal bruge vores sunde fornuft og måske sørge for lidt bedre plads, men vi har ikke overblik over genåbningen for de ældste elever endnu. Med det nye afstandskrav på én meter, tror jeg ikke, vi får de store problemer lokalemæssigt selv om skolebygningerne er meget forskellige".

Kredsen vil samle alle arbejdsmiljøfolk fra skolerne og diskutere forholdene. Arbejdsmiljøfolkene har mødtes jævnligt siden corona-krisen begyndte for at udveksle gode ideer og råd.

Ens genåbning for de ældste elever

Skoleleder på Strandgårdskolen i Ishøj Jan Mindegaard fortæller, at skolen har haft et par elever smittet med covid-19.

"Måske skyldes det høje antal smittede i Ishøj vores familiemønstre. Mange bor tæt, og nogle bor flere generationer sammen, så måske er der flere smittede i den svageste gruppe. Men vi har mange forældre, der er meget påpasselige og også nogle, der ikke tør at sende deres børn i skole endnu", siger Jan Mindegaard.

Han sørger selv for at holde afstand til elever og ansatte, da han har leddegigt og får immundæmpende medicin. Han er derfor selv i risikogruppen.

Skoleleder i risikogruppen: Jeg holder afstand til ungerne

Skolelederen fortæller, at skolen netop er blevet færdig med en plan, for hvordan de ældste elever skal tilbage i skole.

Planen er sendt til kommunen, og byrådet i Ishøj vil på onsdag sende en plan til skolerne for genåbningen. Det handler om, hvor mange dage de ældste elever fx kan være i skole om ugen.

"Vi har forskellige lokaleforhold, og vi skal helst åbne nogenlunde ens på skolerne i hele kommunen, så det vil byrådet se på. På Strandgårdskolen arbejder vi i årgange, og vi er bygget til tre spor men har kun to, så her er der fint med plads. Hver årgang har mindst tre lokaler at være i, plus alle har fået tildelt et uderum, de kan holde pause i".

Med de nye afstandskrav på én meter mellem eleverne, skønner skolelederen ikke, at der bliver de store problemer med genåbningen.

Powered by Labrador CMS