I sidste uge blev der vedtaget nye niveauer for, hvornår et sogn eller en kommune lukker ned. Derfor er det nu kun i Jerne Sogn i Esbjerg, at skolerne ikke må åbne.

Skole i landets eneste nedlukkede sogn: Vi er glade for, at man passer på personalet

Kun ét sogn er lige nu ramt af automatisk nedlukning. Efter massiv kritik blev niveauerne for nedlukning i sidste uge hævet, men på den nedlukkede skole i Jerne Sogn er man nu alligevel glad for, at der bliver passet på personalet, og at skolerne fortsat lukker, når smitten i sognet er høj.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I sidste uge vedtog man i Folketingets epidemiudvalg nye niveauer for, hvornår et sogn eller en kommune lukker ned. Dermed valgte man at hæve baren for, hvornår skolerne automatisk lukkes.

Ny corona-model vedtaget: Syv ud af otte sogne kan måske genåbne

Det er derfor også kun i Jerne Sogn i Esbjerg, at skolerne lige nu ikke må åbne. Bakkeskolen Cosmos, der ligger i sognet, fik søndag besked om, at skolerne ikke måtte åbne i dag.

En melding, som glæder de ansatte på skolen, lyder det fra Christian Varming, som er en del af skolens pædagogiske ledelse.

"Jeg er egentlig ret overbevist om, at vores personale er glade for, at man sætter tidligere ind med de her automatiske nedlukninger, end hvad tilfældet var tilbage i marts".

Midt i marts var smitten på skolen stor, og ifølge Christian Varming havde man dengang fem klasser hjemsendt og mange smittede elever og lærere på skolen, før Styrelsen for Patientsikkerhed valgte at lukke skolen ned. Ved udgangen af marts havde skolen kendskab til 75 smittede elever og 10 smittede lærere og pædagoger (præciseret 3/5 2021 kl. 17.06). 

"Selvom jeg jo på den ene side godt kan ærgre mig over, at vi lukker ned, så glæder jeg mig samtidig over den her rettidige omhu, fordi jeg tilbage i marts så, hvor galt det kan gå, hvis man ikke lukker ned i tide", siger Christian Varming og uddyber:

"Jeg er personligt glad for, at man går med livrem og seler, for vi oplevede altså, at der var nogle medarbejdere på skolen, der blev rigtig hårdt ramt af corona tilbage i foråret".

Ministeren: Automatisk nedlukning skal sikre forudsigelighed

Christian Varming mener derfor heller ikke, at modellen for automatisk nedlukning af skoler rammer helt ved siden af, selvom kritikken af modellen har været massiv.

"Det er jo en model, der både passer på eleverne, deres familier og de ansatte".

Også smitte på skolen

Og på Bakkeskolen Cosmos har man da også haft smitte - præcis ligesom i resten af det nedlukkede sogn.

"Vi har seks elever, der blev testet positive for corona i sidste uge. Det drejer sig om fem elever i en klasse og én elev fra en anden klasse. Ja, og så er jeg også smittet, som den eneste af skolens ansatte", fortæller han.

Christian Varming kan dog ikke med sikkerhed fastslå, at det er på skolen, at han er blevet smittet.

"Jeg kan lige så godt være blevet smittet et andet sted", siger Christian Varming og fortsætter:

"Det er ikke usandsynligt, at jeg kan være blevet smittet på skolen, men omvendt er det også vigtigt at pointere, at jeg jo også har været på skolen, mens vi havde rigtig meget smitte tilbage i marts - uden at jeg dengang blev smittet".

Skole i nabosogn også lukket

Der har været kritik af den automatiske nedlukningsmodel, blandt andet fordi børn fra nedlukkede sogne, fortsat kan komme i skole, hvis blot de går i skole i et andet sogn. En problematik som også tidligere har været beskrevet på folkeskolen.dk.

Lærer efter 'ulogisk' skolenedlukning: I dag har jeg for første gang valgt at gå med visir

Og den samme problemstilling gør sig også gældende i Jerne Sogn, hvor flere af eleverne i sognet går på Spangsbergskolen Cosmos. Men nu er også naboskolen blevet lukket.

"Spangsbergskolen Cosmos er så også blevet lukket i den her uge af Styrelsen for Patientsikkerhed - ikke fordi sognet har meget smitte, men fordi de har fem klasser med smitte", fortæller Christian Varming.

"En del af problematikken er på den måde løst, men det anskueliggør også, at når der er nogle børn fra et sogn med meget smitte, der går i skole i et andet sogn, så tager de smitten med sig til det næste sogn".

Omvendt har også Bakkeskolen Cosmos elever fra andre sogne. Elever som lige nu ikke kan komme i skole. Men ifølge Christian Varming er netop den del af den automatiske nedlukningsmodel positiv.

"Styrelsen for Patientsikkerhed har jo tidligere argumenteret for, at det var vigtigt at lukke skolerne ned for at sørge for, at de børn, der kommer fra andre sogne, ikke tog smitten med ud af skolen og hjem til deres eget sogn".