Det er min vurdering, at de største kvalitetsforringelser kommer til at ske inde i byen”, siger kredsformand Lars Busk Hansen om de kommende besparelser.

Dramatiske strukturændringer for skolerne i Hjørring Kommune

Fem skoler lukker – tre nye friskoler står til åbning og omkring 75 stillinger i folkeskolen skal nedlægges. Hjørring Kommune skal spare 128 millioner kroner på børne- og ungeområdet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hjørring Kommune skal spare 128 millioner kroner på børne- og ungeområdet over de næste fire år. Ifølge den lokale Lærerkreds Nord kan kun 20 procent af disse besparelser forklares med et faldende børnetal. Langt den største del af de mange penge er altså regulære nedskæringer.

For at udmønte besparelsen har man beslutning lukning af dagpleje-steder og  daginstitutioner. Skoleområdet holder for med lukning af fem skoler. Uden for byen lukkes Astrup, Vrejlev-Hæstrup, Hundelev og Tversted Skoler. Også byskolen Holmegårdskolen lukker, og specialskolen Kløverskolen ikke fortsætter som selvstændig skole.

"Vi har hele tiden sagt, at besparelserne kommer på det værst tænkelige tidspunkt. De kommer samtidig med en underfinansieret folkeskolereform. En inklusionsreform hvor man i 2011 sparede 20 millioner kroner og en arbejdstidslov med mere undervisning og mindre forberedelse til lærerne. Det har vi allerede i august meddelt politikerne, men deres budgetansvar har vundet over pædagogikken", siger lærerkredsformand Lars Busk Hansen og fortsætter:

"Det er markant dårligere muligheder for at drive velfærd. Der er mange områder, hvor der er blevet sparet ikke kun på skoleområdet. Der er lagt et budget, hvor der skal reduceres ganske gevaldigt".

11,7 millioner til lærerarbejdspladser i Hjørring

Én samlet overbygningskole

Politikerne havde oprindeligt en idé om at lægge alle byskolernes overbygning sammen på en samlet overbygningsskole. Men den plan mødte massiv modstand fra forældrene - bakket op af blandt andre lærerkredsen, der ikke tror på, at det er en pædagogisk gangbar model.

"Forældrene har været med til at producere en anden model, som bibeholder overbygningen på fire store byskoler. Der er lavet over 700 høringssvar på skolestruktur - kun ét har været for en overbygningsskole, og der er lavet fælles svar mellem fem skolebestyrelser og tillidsrepræsentanterne", siger Lars Busk Hansen. For ham at se, er den model, det er endt med, bedst af de to, men det var et valg mellem 'pest og kolera'.

"Der kommer kæmpestore skoledistrikter, og lærerne kommer til at arbejde med meget høje klassekvotienter. Vi får mange klasser, hvor vi kommer til at arbejde med 27-28 elever i klasserne", siger kredsformanden. Den alternative løsning er ikke blevet markant bedre, fordi den hele tiden har haft besparelsen på 128 millioner, som en præmis for arbejdet.

Enighed om undervisningstimetal for Frederikshavn og Hjørring

Tre friskoler på landet

Mens der i Hjørring by kun lukker en skole, er situationen som nævnt den, at der i landdistrikterne lukker fire skoler.

"Det er fire små skoler med omkring 100 elever, der bliver lukket. Eleverne vil flytte til lidt større distriktsskoler", siger Lars Busk Hansen. Han fortæller, at der blandt forældrene på landdistriktsskolerne har været en lidt anden tilgang til problemet:

"På landet har forældrene tidligt i processen stoppet med at arbejde for bevarelse af skolerne og i stedet anmeldt friskoler. Det gør de på tre af de fire landskoler", siger Lars Busk Hansen, der vurderer, at ændringer bliver mest mærkbare på skolerne inde i Hjørring.

"Det er min vurdering, at de største kvalitetsforringelser kommer til at ske inde i byen", siger han.

Usikkert antal fyringer

Det er endnu ikke afklaret præcis hvor mange lærerstillinger, der kommer til at forsvinde som en konsekvens af besparelserne.

"Tidligere har 140 og 128 stillinger har været nævnt på hele børne- og ungeområdet. 100 stillinger er et andet tal, der har været nævnt, men det dækker lærere, pædagoger og andre faggrupper. Vi forsøger at finde måder, at få tingene til at hænge sammen. Blandt andet ved at slå fast, at lærerne er ansat i Hjørring Kommune og ikke ved den enkelte skole", siger Lars Busk Hansen, der blandt andet forsøger at aftrædelsesordninger i stedet for eventuelle fyringer.

"Det er en kæmpe udfordring, at der ikke er plads til alle medarbejdere. Men det bliver også en kæmpe udfordring at lave kvalitet for dem, der er tilbage", siger Lars Busk Hansen, der understreger, at man i lærerkredsen arbejder med at understøtte begge grupper.

Læs mere

TV-indslagpå TV2 Nord, hvor den nye skolestruktur bliver gennemgået.