Formand for Brøndby Lærerforening Rikke Jørgensen er glad for, at politikerne i Brøndby vælger at investere i skolen de næste fire år.

Budget: Kolding skal fyre lærere, Brøndby investerer i skoler

Det sparebudget, som ser ud til at blive vedtaget i Kolding betyder 100 færre medarbejdere på børne- og uddannelsesområdet over tre år, vurderer lærerkredsen. I Brøndby jubler lærerforeningen. Her har kommunen valgt at investere i skolerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lige under halvdelen af landets lærerkredse forventede i slutningen af september, at der kom skolebesparelser i de kommuner, de dækker. 30 procent forventede hverken besparelser eller økonomiske forbedringer. Lige under 20 procent vidste ikke, hvad de kunne forvente, mens kun 6 procent vurderede, at der var udsigt til økonomiske forbedringer. Sådan lød resultaterne af en undersøgelse, som DLF gennemførte i sine lokalkredse.

Lærerkredse: Udsigt til færre lærerjob i 44 procent af kommunerne 

Kolding står over for store besparelser

I disse dage falder budgetterne på plads, og i Kolding har kredsformand Anders Petersen en dyster mine på.

"Økonomien i Kolding er alvorligt presset. Det spareforslag, som ser ud til at blive vedtaget, betyder, at børne- og uddannelsesområdet over de næste tre år skal af med 100 medarbejdere. Det ser ud til at være 30 færre lærerstillinger. Økonomien er så presset, så man kan ikke vente for at se, om det kan gøres ved omplaceringer. Det betyder, at der er lærere, der bliver varslet afskediget - spørgsmålet er, om det sker før eller efter jul", siger Anders Petersen.

Han mener, at besparelserne kommer til at ramme skolerne hårdt.

"Man er inde og røre ved det der gør ondt. Der bliver færre to-lærer-ordninger, mindre AKT, mindre læsevejledning. Det kommer til at gøre rigtig ondt faglig set, og det kan også være et problem at fastholde folk i skolen i Kolding", siger Anders Petersen.

Odense Lærerforening: Ret folkeskolen op med budget 2020 

Brøndby investerer i uddannelse

I Brøndby ser det helt anderledes ud. Her er der indgået et budgetforlig, og politikerne har valgt at investere millioner i uddannelse, hvilket glæder kredsformand Rikke Jørgensen.

"De prioritere er at styrke indsatsen for at få alle unge i uddannelse. Det bliver der over de næste fire år givet 9 millioner til. Så bliver der 30 millioner til at ombygge en skole. Og der bliver afsat 20 millioner kroner som en buffer, hvis der sker uforudsete ting på specialområdet og det specialiserede voksenområde", fortæller Rikke Jørgensen.

Holbæk: Lærerkreds håber på endnu en god budgetaftale for skolerne 

Brøndby ansætter også specialpædagogiske konsulenter på hver bydelskole.

"Politikerne anerkender, at børn med særlige behov har brug for særligt uddannede til at vejlede om, hvad man som lære skal gøre", siger Rikke Jørgensen.

Kommunen ansatter også en matematikkonsulent og afsætter 350.000 hvert år i de næste fire år til lejrskoler til elever i 7. og 9. klasse.  Rikke Jørgensen sætter stor pris på de økonomiske prioriteringer.

"Jeg er virkelig glad for at være i en kommune, hvor man tror på, at de langsigtrede investeringer batter noget, selv om de ikke boner ud i benchmark. Politikerne ved, at der er forholdsvis mange svage borgere her. Det er en politisk prioritering".