Alle muligheder er åbne

Mange skoler eksperimenterer allerede nu med fleksible arbejdstidsaftaler. Helt specielle arbejdstidskrav kræver kun, at kommune og kreds er enige

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tre kredse har smidt lærernes arbejdstidsregler i skraldespanden og skabt nogle nye med mere plads til fleksibilitet og pædagogisk råderum. Mange flere er i fuld gang med at erstatte hele sider af den gamle aftale med deres egne visioner for, hvordan fremtidens lærere skal arbejde.

Selv om der først skal forhandles om nye centrale arbejdstidsregler i 2004, er alle muligheder allerede nu åbne.

Hvis en kreds bruger Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansattes rammeaftale, kan den fravige de centralt aftalte arbejdstidsregler og i stedet lade de lokale parter aftale deres helt egne spilleregler. Danmarks Lærerforening har mærket en stigende interesse for de lokale aftaler og har derfor holdt to møder for interesserede kredse. 40 kredse mødte op for at udveksle erfaringer om, hvordan man bryder de gamle regler.

'Egentlig er rammeaftalen tænkt til de erhverv, hvor der er lange vagter, natarbejde og weekendvagter, men den kan sagtens bruges til at skabe bedre vilkår for pædagogisk udvikling i lærernes arbejde', siger konsulent i DLF, Carsten Freundt, som har stået for de to kurser. Tendensen i de lokalaftaler, der allerede er indgået, er, at lærerne i højere grad styrer deres egen arbejdstid, og at aftalen er mere enkel og ubureaukratisk. Carsten Freundt lægger vægt på, at kredsen skal have helt tjek på, hvor mange resurser der er i kommunen, før den kaster sig ud i at udarbejde eksempelvis helhedsplaner eller fast arbejdstid.

'Det er en balance mellem det sikkerhedsnet, der er i en central aftale, og de muligheder, der er i at få et stort pædagogisk råderum', siger Carsten Freundt. Men hvorfor overhovedet forsøge at skabe en ny central arbejdstidsaftale, når kredse og kommuner allerede nu kan gøre, som de vil?

'De lokale aftaler, der bliver indgået, er gode. Men vi vil gerne have en central aftale, der sikrer, at alle lærere får en god aftale. Hvis man skal kæmpe fra tue til tue, så er der nogle, der vil blive ladt i stikken', forklarer formand for fagligt udvalg i DLF, Jon Kowalczyk.

maria