Hvad laver de i skolen efter

Den tid er forbi, da lærerne gik hjem, når klokken ringede ud

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En radikal omlægning af underviseres arbejdstid, herunder at en øget del af arbejdstiden afvikles på skolen . . .

Det er, hvad arbejdsgiverne forlanger ved de igangværende overenskomstforhandlinger for lærerne. Lærere har jo fri ved 13-14-tiden om eftermiddagen, og så går de hjem. Der er forældremøde om aftenen et par gange om året, men til gengæld har lærerne også alenlange ferier.

Man skulle tro, det var den opfattelse, der var gældende i Kommunernes Landsforening. Folkeskolen havde en ide om, at virkeligheden ude på skolerne var en helt anden, og det besluttede vi os for at undersøge.

Tirsdag den 26. januar, klokken 14.30, dukkede vi op, en journalist og en fotograf på fem folkeskoler fem forskellige steder i Danmark - uanmeldt.

Vi mødte ingen låste døre eller øde lærerværelser. Vi mødte lærere, der læste, skrev, holdt store og små møder med hinanden, med skolepsykolog, med forældre, og lærere, der søgte oplysninger på Internet, var på kursus, kopierede opgaver og høvlede brædder klar til sløjdundervisningen.

Men selvfølgelig var det ikke alle lærere, der var til stede på alle fem skoler. Forberedelsen og fordybelsen hjemme, hvor der er ro og plads, er nemlig lige så uundværlig som den fælles forberedelse sammen med kollegerne. Lærerne bruger meget mere tid på skolen i dag end for år tilbage, fortalte de, men der er stadig masser af forberedelsesopgaver, som kræver ro.