Politikerne bør handle nu og ændre skolereform og lærerarbejdstid, mener Mai-Britt Therkelsen her med sin søn Lasse

Forælder-opråb til skolepolitikere

"I gambler med vores børns fremtid!", skriver Mai-Britt Therkelsen i debatindlæg i Frederiksborg Amts Avis. Hun er mor til tre drenge på Søagerskolen i Egedal Kommune. Til folkeskolen.dk fortæller hun om det høje sygefravær på skolen på grund af reform og arbejdstidslov. Hun er bekymret for, at alle lærere holder op eller bliver syge.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Folkeskolereformen er slet ikke tænkt igennem, og man har lavet en lov om noget, man slet ikke bør lovgive om. Man jokker rundt i hovedet på lærerne og børnene. Politikerne kan ikke være det bekendt. Der kræves handling, og de kunne passende starte med at samle de stakkels medarbejdere op", siger Mai-Britt Therkelsen.

Hun fortæller, at for halvandet års tid siden havde Søagerskolen det laveste sygefravær i kommunen, men siden er det kun gået den forkerte vej. Hendes sønner i 2. klasse, 5. klasse og 8. klasse har vikarer på grund af læreres langtidssygemelding, timer bliver aflyst, og børnene er berørt af at mangle deres lærere. I brevet omremser hun vikarer i fire fag i 2. klasse, tre fag i sønnens 5. klasse og ny lærer fordi en langtidssygemeldt lærer fandt et nyt job et andet sted. I 8. klassen er det fire fag, der har en langtidssygemeldt lærer.

Debatindlægget er sendt til kommunens Venstrepolitikere, til borgmesteren, undervisningsminister Christine Antorini, embedsværket, skoleudvalget, skolebestyrelsen og Søagerskolens ledelse. 

Brandslukning i stedet for fornuft

"Jeg er liberal af indstilling, jeg går ind for en rummelig skole, og at man underviser de enkelte elever forskelligt efter deres behov. Men disse stramninger i skolens hverdag er kommet over den seneste tid. Det begyndte med, at der kom flere og flere børn med særlige behov i klasserne. Allerede før ferien var der en langtidssygemeldt lærer, der ikke længere kunne klare konfliktniveauet i klassen, og siden er antallet af sygedage blandt lærerne steget. Efter sommerferien er det gået helt galt. Der kan være både 6 og 10 lærere syge ud af 38 på en dag", siger Mai-Britt Therkelsen til folkeskolen.dk

I debatindlægget i Frederiksborg Amts Avis skriver hun: "Dyb er min frustration, forundring og vantro, når jeg bare skal se stiltiende til, at der absolut INGEN tiltag er til stede for at ændre vilkårene for skolens brugere (børn, lærere, forældre). Hvordan kan I overhovedet tillade jer at behandle jeres brugere sådan? Som forælder sidder man med en fornemmelse af brandslukning, brandslukning, brandslukning i stedet for almindelig sund fornuft".

"Udmeldingen efter at have kontaktet skolebestyrelsen i vores distrikt omkring vores bekymringer er "vi må se, hvad tiden bringer, vi skal liiige have lov at se reformen i dens virkning". Absolut NEJ! I gambler med vores børn, deres skole og fremtid! Det er en kæmpefejl at forsøge at indføre så store ændringer i en tid, hvor vores folkeskole bløder - inklusion, ny reform, ændrede arbejdstidsregler, færre ressourcer. I taber både vores børn og en stor flok dygtige, engagerede og kompetente lærere på gulvet. Hvorfor kan I ikke se det? Hvornår vågner I som embedsansatte og politikere op og indser, at lappeløsninger og symptombehandling ikke er vejen frem - men at ændre det, der virkelig giver problemer", skriver hun. 

Kræver politisk handling

"Jeg kan se, at det påvirker mine børn med alle de skiftende vikarer. Min mellemste søn fortæller, at han er så forvirret, fordi alting skal foregå på nogle andre måder med vikarerne. Det er så synd for dem. Og som forælder er det svært at hjælpe, når der hele tiden er skiftende vikarer", siger Mai-Britt Therkelsen der overvejer at finde en privatskole i stedet til børnene. Samtidig mener hun, at nærmiljøet og vennerne betyder alt og at det derfor ikke er den bedste løsning at skifte skole. Men det kan blive nødvendigt.

I brevet skriver hun, at hvis dagligdagen skal blive tålelig for de ansatte, er det nødvendigt at rulle tiden tilbage til før reformen og at lave en ny aftale. Og at det skal ske nu "inden alle er syge eller har fundet andet arbejde".

Hun forestiller sig, at de næste der melder sig syge bliver skolesekretærerne, da de konstant er skydeskive for frustrede forældre, der ikke bliver taget alvorligt. I brevet efterlyser hun handling fra politikernes side - nu.

Kommune giver lærerne mundkurv på 

Til folkeskolen.dk fortæller hun, at hun har talt med flere lærere, men at de ingenting må sige til forældrene. Hun kunne høre, at de ikke længere havde tid til at forberede undervisningen og ikke føler, at de gør det så godt, som de gerne vil.

"Jeg er en af de resursestærke forælder, jeg kan vælge folkeskolen fra, men hvad med de andre børn, der ikke længere får den gode undervisning og de gode kammeratskaber i rolige rammer. Skolen kræver ro og regelmæssighed. Vi skal have de glade lærere tilbage. Jeg tror, der kommer til at blive mange børn, der taber på denne virkelighed", siger Mai-Britt Therkelsen.