Selvfølgelig skal lærerne have kaffe og frugt

De offentlige ledere er for tilbageholdende med at give personalegoder, mener kommunaldirektør Henrik Kolind i Roskilde. Her har de ansatte fitnesscenter, og formentlig får de snart en julegave

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er ikke en skole i Danmark, der ikke har råd til at give sine medarbejdere kaffe og frugt i arbejdstiden. Lederne er bare ikke risikovillige nok - de skal finde pengene på budgettet og ikke være nervøse for at forklare beslutningen til skolebestyrelsen.

Det mener Henrik Kolind, kommunaldirektør i Roskilde Kommune. På hans initiativ har den nyfusionerede kommune etableret et motionscenter i kælderen under rådhuset med splinternye motionsmaskiner på række.

»Det har der ikke været nogen kritiske bemærkninger om til byrådet, og der er heller ikke nogen borgere, der har reageret på, at vi har åbnet et motionscenter til kommunens ansatte«.

Alle ansatte i kommunen kan hente sig et adgangskort, og så kan de ellers bruge faciliteterne mellem klokken 7 og klokken 20 alle ugens syv dage. For hjemmehjælperne er der særlige rygtræningshold, og alle andre kan klikke sig ind på intranettet og se, hvornår der er instruktører i lokalet, hvis de har brug for hjælp til at komme i gang med træningen. På længere sigt er det planen at åbne et tilsvarende center i den nordlige del af kommunen, og der er allerede sundhedsklinikker tre steder i kommunen, hvor de ansatte kan booke tid hos en fysioterapeut eller en kostvejleder. Det foregår i fritiden, men kommunen betaler behandlingen.

På rådhusets gange er der automater, hvor de ansatte kan trykke sig til en kop friskbrygget kaffe, og her har medarbejderne valgt at give afkald på arbejdsgivertilskud til julefrokosten og i stedet få mulighed for at tage sig et stykke frisk frugt i kantinen hver dag. Meldingen er den samme til lederne af skoler og andre institutioner i kommunen: at de inden for eget budget kan vælge at støtte sociale arrangementer som julefrokoster og give kaffe og frugt til de ansatte. Og på budgetseminaret i slutningen af august foreslog Henrik Kolind politikerne, at alle cirka 7.000 ansatte i kommunen skal have en julegave til en værdi af 200 kroner:

»Det er ægte anerkendelse direkte til den enkelte medarbejder, og når man ikke får en julegave, er det også et signal«, mener Henrik Kolind. Efter hans mening må det vigtigste ved et job være et spændende indhold og en arbejdsbelastning, der er rimelig. Nummer to er, at man trives, har det godt socialt og synes, at arbejdspladsen er et rart sted at være, og først som nummer tre kommer aflønningen. Og det er på nummer to, at han mener, det offentlige har gjort for lidt og bør komme op og nærme sig niveauet i det private erhvervsliv.

Og målet med sundhedstjek, fysioterapi, træning og frugt er da også at gøre Roskilde Kommune til en attraktiv arbejdsplads. Det er sådan, Henrik Kolind fortæller om det, men samtidig er det ikke tilfældigt, at det er sundhedsfremmende goder og ikke kage og rødvin, der bliver indført:

»Jeg har da en tyrkertro på, at det er en god forretning«. |