Bondo: 2013 må aldrig gentage sig

'En demokratisk skandale' kaldte Danmarks Lærerforenings formand Anders Bondo Christensen i dag forløbet omkring lærer-lockouten i 2013. Opdateret 16/10 med video af beretningen:

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"I disse dage bliver den demokratiske skandale fra 2013 rullet op for åbent tæppe med Anders-Peter Mathisens bog 'Søren og Mette i Benlås'", sgde Anders Bondo i sin beretning ved indledningen til tre dages lærerkongres i København.

"Vi kendte jo godt forløbet. Alligevel har det for mange medlemmer været en hård oplevelse igen at blive konfronteret med det systematiske demokratiske svigt, som vi blev udsat for. Det afgørende nye er, at det nu en gang for alle er dokumenteret, at regeringen var dybt involveret i forløbet."

Ny bog dokumenterer: Regeringen besluttede lockouten 

Kom og se vores dokumentation!

"Når en regering træffer sådan en beslutning, har den totalt afmonteret de frie forhandlinger mellem parterne. KL hverken kunne eller ville indgå nogen som helst anden aftale. Forhandlingssystemet var sat ud af spil, og derfor foregik der aldrig nogen forhandling. Når Michael Ziegler i bogen endnu en gang foregøgler, at der var langstrakte forhandlinger, og at det var LC, der nægtede at forlade deres positioner, kan vi ganske enkelt dokumentere, at det ikke er rigtigt", fremhævede Anders Bondo og lovede, at alle medier må se dokumentationen:

"Men det er selvfølgelig nemmere blot at konstatere, at Corydon og de andre, der var direkte involveret, ikke kan bekræfte historien - og så er der ikke nogen historie".

"Politiken valgte at bruge en halv avisside på at krydsforhøre Vilhelmsen om hun havde beviser på, at regeringen rent faktisk var dybt involveret i forløbet. Vilhelmsens ord om, at hun som ny formand fik at vide, at SF i regeringen var bundet af en aftale, var sandelig ikke nok, for avisen havde fået ingen mindre end Corydon til at fortælle, at det ikke var rigtigt", sagde Anders Bondo.

"Hvorfor fortalte Politiken ikke i samme artikel, at beviset rent faktisk står lysende klart i bogen i direkte forlængelse af citaterne fra Annette Vilhelmsen? Her fortæller Kristian Thulesen Dahl nemlig, at han i oktober 2012 som partileder var inviteret til møde med daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt med det ene punkt på dagsordenen, at statsministeren gerne ville have Thulesen Dahls tilsagn om opbakning til et lovindgreb i en mulig konflikt med lærerne. Dette møde blev holdt inden parterne overhovedet havde udvekslet krav. Mødet er et klokkeklart bevis på, at regeringen allerede på det tidspunkt var dybt involveret!", sagde han til forsamlingens begejstring og opremsede hemmelige arbejdsgrupper mellem regeringen og KL, 18.-oktober-dokumentet, hemmelige møder og andre begivenheder, der bekræfter regeringens indblanding.

Ny bog dokumenterer: Regeringen besluttede lockouten 

"Forestil jer lige, at en statsminister et halvt år før overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked indkaldte ledende politikere fra oppositionspartierne med det ene mål at sikre sig opbakning til et indgreb mod CO Industri i en forventet konflikt. Der ville opstå et ramaskrig, og ikke én ville forlange yderligere bevis på, at statsministeren dermed forbrød sig mod de forpligtigelser Danmark har i kraft af vores tilslutning til ILO-konventionen. Med ILO-konventionen er Danmark som bekendt forpligtet på at fremme frie forhandlinger og fair forhandlinger mellem ligeværdige parter. Jeg har meget svært ved at forestille mig, at Politiken, DR eller Krause Kjær i den situation ville bede om yderligere beviser på, at Danmark havde gjort sig skyldig i et åbenlyst konventionsbrud", lød det fra lærerformanden og ærgede sig over, at det ikkek var medierne, der "i det mindste forsøgte at lave en samlet journalistisk beskrivelse af et af de største demokratiske svigt i flere årtier".

Ingen redigeringsret

"Jeg er blevet mødt med kritiske spørgsmål i forhold til vores beslutning om på forhånd at aftage 3000 bøger for at sikre det økonomiske fundament for bogen 'Søren og Mette i Benlås'", sagde Anders Bondo. "Det er helt fint. Vi skal naturligvis kunne redegøre for, at den dobbelte cavlingprisvinder Anders-Peter Mathisen ikke bare har skrevet bogen med ført hånd fra os. I kontrakten med Politikens Forlag, som har udgivet bogen, har vi afskrevet os enhver redigeringsret. Ved netop at lave kontrakten på forhånd, har forfatteren stået helt frit for at skrive, det han kom frem til gennem sin research. Han behøvede ikke at skrive noget for at please os i håb om, at vi efterfølgende ville købe bogen".

"Der er fortsat mange ubesvarede og betydningsfulde spørgsmål: Hvad var embedsmændenes rolle i denne sag? Hvorfor advarede de ikke politikerne om, at de med deres beslutninger brød internationale konventioner? Hvordan kan det lade sig gøre, at regeringen her fire år efter det planlagte indgreb til fordel for arbejdsgiverne fortsat samararbejder med arbejdsgiverne om, at de politiske intentioner med indgrebet bliver effektueret? ILO har helt utvetydigt påtalt dette forhold. Alligevel fortsætter det på 4. år. Hvordan kan en regering overhovedet have en politisk målsætning med et indgreb i en konflikt? Det er jo i sig selv dokumentation for, at regeringen var dybt indblandet", fremhævede Anders Bondo og pegede på sin forhandlingsmodpart, Michael Ziegler:

"I bogen fortæller han, at hver gang KL afleverede et forslag, kom det tilbage fyldt med røde streger. Det er da nærliggende at bede KL om at dokumentere denne påstand. Vi har lagt alt materiale fra vores arkiv åbent frem."

"Det er vigtigt at der graves videre, fordi dette massive demokratiske svigt skal afdækkes. Fordi regeringen den dag i dag - fire år efter - forsætter med at tilsidesætte påbud fra ILO og dermed fortsat bryder de konventioner, som vi har forpligtet os på", sagde Bondo og mindede om, at Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og den radikale leder Morten Østergaard næsten samstemmende i Folketingets åbningsdebatten forleden gav udtryk for, at de håber, at det forløb aldrig vil gentage sig, og at hvis det alligevel skulle ske igen, så skal det se anderledes ud.

Østergaard: Vi var ikke klare nok på vores ønske om flere undervisningstimer 

"Hvis det igen skulle ske?  Her vil jeg gerne fra Danmarks Lærerforenings kongres sige helt klart og tydeligt:

Det må aldrig gentage sig, at en statsminister søger opbakning til et indgreb, inden kravene overhovedet er udvekslet.

Det må aldrig gentage sig, at regeringstoppen holder hemmelige møder med arbejdsgiverne for at planlægge et kommende OK-forløb.

Det må aldrig gentage sig at udfaldet af et OK-forløb er givet på forhånd, da det ellers vil være umuligt at finansiere regeringens reform.

Det må aldrig gentage sig at en regering samarbejder med arbejdsgiverne om økonomien i et lovindgreb og samtidig nægter at gennemgå beregningerne med lønmodtagerorganisationerne.

Det må aldrig gentage sig, at en regering fortsætter samarbejdet med arbejdsgiverne om forhold, som burde være omfattet af en aftale.

Anders Bondo: Finansministeriet trækker fortsat i trådene 

Læs mere

Anders Bondos mundtlige beretning (pdf)