Det Radikale Venstres formand blev her til aften bombarderet med spørgsmål til, om han havde kendskab til en aftale mellem KL og Regeringen forud for lærernes overenskomstforhandlinger tilbage i 2013.

Østergaard: Vi var ikke klare nok på vores ønske om flere undervisningstimer

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi gerne ville have lærerne til at undervise mere forud for reformen. Men vi burde have været endnu klarere på vores ønske, lød det fra De Radikales Morten Østergaard i dagens åbningsdebat.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bogen "Mette og Søren i benlås" har fået Christiansborg-politikerne til interessere sig for, om lærerlockouten var aftalt spil mellem KL og regeringen.

Det fik Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen at føle, da hun som den første trådte op på talerstolen ved Folketingets åbningsdebat tidligere i dag.

Skipper og Frederiksen diskuterer lockoutbog i folketingssalen 

Og det samme gjaldt Det Radikale Venstres formand Morten Østergaard, da det blev hans tur til at indtage talerstolen tidligt på aftenen. Her blev han gentagne gange spurgt til beskyldningerne i bogen.

Ny bog dokumenterer: Regeringen besluttede lockouten 

Morten Østergaard afviste gang på gang, at regeringen skulle have lavet en aftale med KL. I stedet mener han i dag, at regeringen burde have været tydeligere på, at der var behov for, at lærerne skulle undervise mere, hvis reformen skulle blive til noget.

"Allerede da vi fremlagde skolereformen stod det klart, at der var et ønske om at opnå flere undervisningstimer fra lærerne i forhold til udgangspunktet. Det modtog vi meget kritik for, også fra Lærerforeningen. Og derfor er det jeg måske er allermest ked af, at man ikke var mere åben omkring de forudsætninger, fordi de sådan set lå i det", svarede Morten Østergaard på et spørgsmål fra Enhedslistens Jakob Sølvhøj.

"Der var ikke noget uærligt. Ikke noget fordækt i det. Og når man i dag bærer rundt på den fornemmelse, så må det være, fordi vi ikke var tydelige nok", fortsatte formanden sit svar, som også fortalte, at han endnu ikke har læst bogen, der er på gaden fra i dag.

Østergaard: Absurd spørgsmål om hemmeligt møde

Svaret fik Dansk Folkepartis formand Kristians Thulesen Dahl til at spørge, om Morten Østergaard havde kendskab til et møde, der bliver beskrevet i bogen. Her fortæller en anonym kilde, at regeringstoppen mødtes med topforhandlerne fra KL, hvor det blev aftalt, at man var klar på at gå hele vejen, "hvis ikke de (red. lærerne) bøjede sig".

DF'er om partiformand: Helt fint han ikke fortalte sandheden 

Det afviste Morten Østergaard ved at sige, at han ikke kender til nogen, der arbejdede for et lovforslag.

Det fik Kristians Thulesen Dahl til at spørge igen.

"Er det utænkeligt, at sådan et møde har fundet sted, og at det har været med det her indhold?"

"Det er et ret absurd spørgsmål at stille. Er det utænkeligt, at det her møde har fundet sted? Det, jeg siger, det er, at det var åbenlyst i det udspil, vi lavede, men ikke åbent nok i diskussionen, fordi mange er efterladt med et andet indtryk, at reformens tilblivelse beroede på, at lærerne underviste flere timer end den gældende overenskomst", svarede Morten Østergaard.

Østergaard: Manglende åbenhed har ført til myter

Også Enhedslistens Pelle Dragsted ville have svar på, om regeringen havde givet KL håndslag på, at den ville støtte KL i en eventuel lockout.

"Vi lavede en gennemgribende skolereform. Det gjorde vi i sagens natur i tæt dialog med Kommunernes Landsforening. Og det fremgår tydeligt af udspillet, at det forudskikkede en ændring i forhold til lærernes arbejdsvilkår, sådan at de underviste mere tid", kom det igen fra Morten Østergaard.

Lærerforening går efter erstatning efter lockouten 

"Og derfor synes jeg, at det, der kan ærgre mig i dag, er, at vi ikke var mere tydelige, at det var sådan, at det hang sammen, for så havde der måske ikke været anledning for alle de myter, som bærer os til torvs", fortsatte han.

SF's ordfører Jacob Mark har tidligere fortalt, at han vil søge aktindsigt i de dokumenter, der ligger til grund for finansieringen af reformen. I Folketingssalen spurgte han Morten Østergaard, om de Radikales formand støtter op om, at dokumenterne skal lægges frem.

"Altså jeg vil meget nødig gå ned i nogle konkrete tal, men bare sige, at jeg egentlig synes, at erfaringen er, at lykken ikke er, når Christiansborg kaster sig ind midt i overenskomstslagsmålet. Og derfor vil jeg nok være tilbageholdende med at bidrage til, at vi her på Christiansborg stiller os ind i den overenskomst diskussion", svarede han og fortsatte.

Jelved i ny bog: "Det var lige ved, at jeg blev fyret som minister" 

"Jeg vil stærkt opfordre til, at de ansvarlige i KL og også i regeringen gør det, der skal til og tilvejebringer det grundlag, der skal til for, at forhandlingen kan foregå på et godt og rimeligt grundlag".

Jacob Mark var ikke tilfreds med svaret og understregede igen, at han mener, at dokumenterne skal lægges frem for, at parterne kan "forhandle frit" ved næste års overenskomstforhandlinger.

"Jamen, bestemt. Jeg foreslår bare, at vi lader parterne håndtere det. Men enig, jo bedre grundlag for handlingerne desto bedre chancer for et resultat", lød det korte svar fra Morten Østergaard.

Powered by Labrador CMS