Lærernes nye arbejdstidsaftale genetablerer lærernes kollektive beslutningskraft, fremhævede Anders Bondo i sin indledning til allersidste kongres som formand for Lærerforeningen. En kongres, der er præget af mundbind og håndsprit.

Anders Bondo: Flot indsats fra lærerne i forbindelse med corona

Lærerne har løst corona-opgaven til ug med kryds og slange, fremhævede Anders Bondo i indledning til sin sidste kongres som formand for Lærerforeningen. Corona-tiden har været med til at vise, at det er lærerne, som skaber den gode skole.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har gennem de seneste år skabt en kulturforandring. Vi er gået fra økonomernes skole til professionens skole", konkluderede Anders Bondo, som for kort tid siden indledte sin sidste kongres som formand for Danmarks Lærerforening.

Han fremhævede medlemmernes opbakning og engagement som en forudsætning for at forandringen kunne gennemføres.

"Vi nåede bunden i 2013, og så har vi arbejdet os op og står i dag med helt enestående muligheder, som vi skal formå at bruge. At være en profession betyder, at man er parat til at tage et ansvar. Vedholdenhed og fast kurs i politikken betaler sig, og det er pinedød nødvendigt, hvis man vil nå fagpolitiske resultater", sagde Anders Bondo Christensen og fremhævede de muligheder, der ligger i den nye arbejdstidsaftale, A20.

"Med arbejdstidsaftalen har vi fået skabt et fundament for, at den gode skole laver vi sammen", sagde han og tilføjede:

"Jeg har stor forståelse for, at mange har svært ved at se det. Vi havde et meget langstrakt forhandlingsforløb - og der var kriser undervejs, men det betød også, at vi undervejs fik talt så meget sammen, at vi er helt på linje om, hvad vi har aftalt", sagde den afgående formand.

"Vi står med nogle muligheder, som vi ikke har haft i mange år. På et tidspunkt blev vi kritiseret for, at vi ikke ville omfavne den læringsmålstyrede undervisning. Nogle år senere står undervisningsministeren på Bornholm og erklærer den læringsmålstyrede undervisning stendød. Vi blev kritiseret for at kritisere nationale test - i dag er alle enige om, at de er problematiske. Også elevplanerne er der nu forståelse for ikke fungerer", sagde Anders Bondo.

Lærerkongres med formandsvalg og overenskomstkrav - følg den her

A20 er udtryk for kulturskiftet

Han fremhævede arbejdstidsaftalen som et udtryk for kulturskiftet i skolen.

"Denne aftale genetablerer lærernes kollektive beslutningskraft. Det er udtryk for et kulturskifte. Hvis der er noget, der er svært, er det at ændre en kultur, og derfor ligger der en kæmpestor opgave på denne kongres for at finde ud af, hvordan vi vil implementere aftalen", sagde formanden.

"Jeg har kæmpestor respekt for de skeptiske medlemmer. Skeptiske medlemmer og nogen, der stemmer nej, er efter min mening ikke udtryk for splittelse. Vi skal have diskussionen. Når man når frem til urafstemningen, kan man kun stemme ja eller nej. Men vi har erfaring for, at når der så er stemt, så står vi sammen om at få aftalen til at fungere", sagde han.

"I perioden er der kommet en meget større forståelse for lærernes profession. Den fik en ekstra dimension i foråret i forbindelse med corona. Mange tog et slæb med at finde lokale løsninger på forskellig vis. Og først og fremmest viste DLF's medlemmer, lærere, ledere og børnehaveklasseledere, hvor vigtige de er, når det gælder om at finde løsninger".

"Jeg er klar over, at der opstod usikkerhed mange steder. Forårets skole var på mange måder en kæmpe udfordring. Men det helt generelle billede, der stod tilbage, var at lærere og ledere løste den opgave til ug med kryds og slange, og det har skabt en forståelse for, at man kun kan lave den gode skole sammen med ledere, lærere og børnehaveklasseledere".

"Vi ved, at der nu er problemer igen, og vi har opfordret til, at vi får genetableret den hotline, vi havde i foråret. Men først og fremmest. tusind tak til alle for at have lavet en helt fantastisk indsats!", sluttede Anders Bondo Christensen.