Maiken Amisse (til venstre) undrer sig: "Ingen kan være uenig i, at de fem første år af et barns liv er uhyre vigtige. Men det er de næste 13 år vel også?"

Albertslund: Minimumsnormeringer i dagtilbud koster på skoleområdet

Albertslund Kommune har besluttet at spare 65 millioner kroner. Samtidig vil kommunen sikre minimumsnormeringer i daginstitutioner. Hvis man tager fra de 6-18-årige og giver til de 0-5-årige, har man ikke løftet børneområdet, lyder kritikken fra den lokale lærerforening.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tirsdag i denne uge vedtog et flertal i byrådet i Albertslund - bestående af Socialdemokratiet, SF og Radikale - budgettet for 2020.

Budgettet rummer besparelser for 65 millioner kroner og er ifølge borgmester Steen Christiansen (S) "et af de alvorligste budgetter nogensinde i kommunen".

På det ekstraordinære byrådsmøde sagde han, at der er et enkelt lyspunkt. På 0-5-årsområdet er det lykkes at blive enige om minimumsnormeringer, omend området stadig står over for en rammebesparelse.

Regeringens finanslovsudspil er uden skole-milliard

"De (0-5-årige, red.) skal møde flere uddannede voksne i deres hverdag. Vi har ønsket at give børnene et løft. Vi skal tiltrække nye borgere. Det skal den langsigtede byudvikling sikre", sagde Steen Christensen ifølge Albertslundposten.

Socialdemokratiet, SF, Radikale og Enhedslisten på Christiansborg blev efter folketingsvalget enige om at arbejde for minimumsnormeringer i daginstitutioner. Hvordan det skal udmøntes, er endnu ikke konkretiseret.

Lærerkreds: Upassende jubel

I Albertslund Lærerkreds undrer formand Maiken Amisse sig over det ensidige fokus på at sikre minimumsnormeringer.

"Jubelen over dem, mens der skæres på alt muligt andet, synes jeg, er upassende", siger hun til folkeskolen.dk og understreger, at hun har forståelse for, at det har været "et ekstremt hårdt budget at lande".

"Ingen er uenige i, at der er brug for flere resurser på førskoleområdet, men det er der altså også på skoleområdet. Og hvis pengene til de 0-5-årige bliver taget fra de 6-18-årige, så synes jeg ikke, man overhovedet er kommet nogen vegne".

Med budgettet for 2020 er der blandt andet lagt op til at nedlægge fire stillinger i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, fire lærerstillinger og fem stillinger på kommunens ungdomsklubber.

Albertslund: En tredjedel af lærerne skiftet ud på tre år

Stillingsnedlæggelserne på skoleområdet forventes at kunne klares ved naturlig afgang. Samlet set vil besparelserne, ifølge Maiken Amisse, uundgåeligt føre til flere undervisningstimer til lærerne, længere sagsbehandlingstid hos PPR og længere mellem pædagogerne på klubberne.

"Ingen kan være uenig i, at de fem første år af et barns liv er uhyre vigtige. Men det er de næste 13 år vel også?", siger hun.  "Det vil klæde politikerne at fortælle vælgerne og medarbejderne åbent om de mange stillingsnedlæggelser og alle de andre besparelser, frem for at gemme sig bag en overskrift om minimumsnormeringer, som mange - især småbørnsforældre og vælgere - selvfølgelig er tilfredse med".