"Det, der gør mest ondt, er, at der nu er folk, der er blevet prikket og har fået at vide: 'Du er i overskud'", siger formand for Næstved Lærerkreds Lise-Lotte Horn.

Næstved: Ni lærere har fået en fyreseddel

Ærgerligt, at Næstved Kommune ikke har mere is i maven. Sådan lyder det fra kredsformand Lise-Lotte Horn efter, at ni lærere er blevet prikket. Hun mener, at naturligt jobflow i kommunen kunne have forhindret fyringsvarsler.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

13 ansatte på skoler i Næstved fik i går et varsel om, at de bliver afskediget på grund af arbejdsmangel. Ni lærere og fire pædagogmedhjælpere. Afskedigelserne ærgrer i den grad formand for Næstved Lærerkreds Lise-Lotte Horn.

"Vi har ni-ti lærere for meget. De har fået varslet afsked. Vi har ansættelsesstop i kommunen, og de ryger i en jobbank, og håbet er, at der er job til dem. Normalt er Næstved Kommune gode til at have is i maven i den her situation og tro på, at der kommer stillinger. Det troede vi rigtigt længe, at de også ville have i denne omgang. Men i starten af denne uge varslede de fyringer, selv om man ved, at med det flow, der er i Næstved Kommune, så kommer der stillinger", siger kredsformanden. 

Lise-Lotte Horn ville meget gerne have undgået den situation, som de pågældende lærere og kolleger nu står i.

"Det, der gør mest ondt, er, at der nu er folk, der er blevet prikket og har fået at vide: 'Du er i overskud'. Jeg er ærgerlig over, at kommunen ikke turde trække den nogle måneder, selv om det går hen over skolernes planlægning af næste skoleår. Sidste år havde Næstved et flow på mellem 40 og 50 lærere fra 1. august til jul, så selvfølgelig kan der bliver plads til ni".

Over 130 lærere fik en fyreseddel i januar 

Kommune forventer jobmuligheder

Også centerchef for dagtilbud og skole i Næstved Kommune Lars Nedergaard forventer, at der er gode muligheder for, at de lærere, som er varslet afskediget ikke står uden job efter 1. august.

"Hvis der er et ganske almindeligt flow, som der har været de andre år, så vil de ikke stå uden job", siger Lars Nedergaard til Sjællandske Medier.

Og medarbejderne i jobbanken er godt stillet, fordi der er ansættelsesstop på samtlige folkeskoler i Næstved. Derfor skal skolelederne se i jobbanken, når lærere går på pension, barsel med mere. 

"De kan ikke ansætte, inden de her medarbejdere har fået en stilling, hvis de ønsker det og har de rette kompetencer. Jeg forventer, vi kan løse det til 1. august. Ellers forlænger jeg", konstaterer Lars Nedergaard over for Sjællandske Medier.

Norddjurs Kommune fyrer en tiendedel af lærerne 

Et presset skolevæsen

Grunden til arbejdsmanglen i Næstved er, at det er et økonomisk presset skolevæsen, fortæller kredsformand Lise-Lotte Horn.

"Skolerne skal holde deres budget. Det er et succeskriterium, at de ikke laver røde tal. Skolelederne føler sig presset til at gå med livrem og seler. Det er også et underfinansieret skolevæsen. Der er et merforbrug på vikarkontoerne. Det er ikke, fordi lærerne er meget syge, men fordi tildelingerne er så små. Så har vi hele vores specialområde, som fylder det, det gør, men tildelingen af resurser er for lille".

Kobberbakkeskolen er ifølge Sjællandske Medier en af de skoler, som har haft et stort underskud på omkring 13 millioner i indeværende skoleår. Men det er ikke alene det, som udløser fyringsvarslerne, lyder det fra Lars Nedergaard:

"Det er et samlet billede for hele Næstved Kommune. Kobberbakkeskolen er selvfølgelig en stor del af det. Det har også noget med demografi at gøre, og at der nedlægges en matrikel i Holme-Olstrup og sammenlægges klasser", forklarer Lars Nedergaard til Sjællandske Medier