Færre børn på Bornholm er skyld i fyreseddel til otte lærere

I mandags fik 33 ansatte på fire skoler i Herning Kommune et opsigelsesvarsel. På Bornholm fik otte lærere det samme. Faldende elevtal får skylden på Bornholm. En skole siger til sommer farvel til fem klasser og opretter kun to nye.

Publiceret

Hvad siger tallene?

Danmarks Statistik har tal for perioden 2005-2017. I denneperioden gik der flest børn i en grundskole på Bornholm i 2007.5.563 børn var her at finde i et grundskoletilbud, hvoraf 4.314 varat finde på en af øens folkeskoler.

I 2017 gik der 4.246 elever i et grundskoletilbud, hvoraf 2.587var at finde på en af øens folkeskoler.

Kilde: Danmarks Statistik 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For en større gruppe lærere er det nye år blevet indledt med en meget trist besked. Mandag fik 33 ansatte på fire Herning-skoler - hvoraf de 19 var enten lærer eller børnehaveklasseleder - beskeden om, at der ikke er noget job til dem på deres skole til næste skoleår.

Og på Bornholm fik otte lærere samme besked. I Herning Kommune skyldes fyringerne nedskæringer på specialområdet. På Bornholm skyldes fyringerne et faldende elevtal, som øen har kæmpet med igennem en længere årrække.

"Der har været en tendens til, at der blev født færre børn på øen, og at der er flere, som er flyttet herfra, end der er kommet til", fortæller kredsformand for Bornholms Lærerforening Christian Faurholdt Jeppesen.

I dag har 33 ansatte på fire Herning-skoler fået en fyreseddel

Han fortæller, at en af øens seks folkeskoler til sommer tager afsked med fem 9.-klasser, mens der i den anden ende kun bliver to 1.-klasser efter sommerferien.

Skolechef: Ikke sikkert de ender med at stå uden job

Skolechef på Bornholm Esben Fossar udtaler til tv2bornholm, at det ikke er sikkert, at de otte lærere ender med at stå uden job efter sommerferien.

"Der kan sagtens opstå stillinger, både i forhold til de midler, der bliver tilført, men også fordi, forholdene ændrer sig i løbet af foråret. Nogle kan gå på pension, nogle kan gå på barsel eller flytte fra øen. Der kan være mange årsager til, at der måtte opstå nye stillinger, men vi handler ud fra, hvad vi ved nu", siger skolechefen til tv2bornholm.

10. år i træk med stigning: Andelen af privatskoleelever stiger

Christian Faurholdt Jeppesen tør ikke vurdere, hvordan de otte læreres chancer er for at kunne beholde deres job.

"Folk har opsigelsesvarsler på mellem en og tre måneder, så der kan nå at være mange, der får nye ideer i løbet af foråret. Det er meget almindeligt. Men vi ved så ikke, om antallet af fyringer er afmålt efter, at der allerede er nogen, der har fortalt deres ledelse, at de regner med at gå på pension", siger han.

Markant stigning i andelen af privatskoleelever

Hvad gør man som lærer, hvis man står uden job på Bornholm, og der ikke er nogle lærerstillinger?

"Erfaringerne fra tidligere fyringsrunder er, at der ofte dukker ting op - også i andre brancher. Det kan eksempelvis være på vores sprogcenter eller på en af de frie grundskoler. Nogle har valgt at flytte til et andet sted i landet igennem tiden, men det vil ofte ske alligevel", siger han.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik var der næsten 24 procent færre grundskoleeelever på Bornholm i 2017 sammenlignet med 2007.

Otte lærere skal fyres på Bornholm på grund af faldende elevtal

I samme periode er der også sket en markant forskydning mellem elever i folkeskolen og på frie grundskoler. I 2007 gik 78 procent af skolebørnene på en af øens folkeskoler. I 2017 var andelen ifølge Danmarks Statistik faldet til 61 procent.

Tv2bornholm skriver, at fødselstallet på Bornholm er begyndt at stige igen inden for de seneste år.