På onsdag kl. 12 - midt i 9.-klasserne skriftlige matematikprøve - lyder sirenen fra danskernes mobiltelefoner.

Ny sirene via mobilen testes midt i eksamen:
Sæt telefonen i flytilstand

På onsdag den 3. maj kl. 12 tester Beredskabsstyrelsen Danmarks nye mobilbaserede varslingssystem lige midt i 9.-klassernes skriftlige matematikprøve.

Publiceret Senest opdateret

En "intens, høj tone med enkelte korte pauser" ledsaget af en "unik vibration". Det er ikke lige det, man har brug for tre timer inde i fire timers skriftlig matematikprøve. Og slet ikke fra 80-90 telefoner på én gang.

Men på onsdag den 3. maj kl. 12 tester Beredskabsstyrelsen for første gang det nye varslingssystem S!renen, som advarer om fare direkte på danskernes mobiltelefoner. På det tidspunkt sidder samtlige danske 9.-klasselever til afgangsprøve i skriftlig matematik.

Og fra kl. 10 er det prøven med hjælpemidler, hvilket for mange skolers vedkommende inkluderer mobiltelefonen.

"Det er meget forskelligt. På Hadsund Skole, hvor jeg er nu, er mobiltelefoner ikke tilladt ved prøven. Men jeg har tidligere arbejdet på Skørping Skole, og dér var mobiler tilladt", fortæller formand for Danmarks Matematiklærerforening Jens Peter Christensen.

Udgangspunktet er nemlig, at de samme hjælpemidler må bruges ved prøverne, som eleverne bruger til dagligt i undervisningen.

Og på nogle skoler bruger eleverne for eksempel mobiltelefonens lommeregner eller bestemte matematikapps i undervisningen.

"Så det er jo fint nok - men lige netop på onsdag kan det give problemer. Og derfor er det vigtigt, at eleverne sætter mobiltelefonen i flytilstand inden prøven. Der er også mange elever, der gerne vil høre musik på telefonen under prøven. Dér plejer vi at opfordre til, at de på forhånd henter en offline playliste", siger Jens Peter Christensen.

I forvejen er det ikke tilladt at bruge telefonen til at kommunikere og eller bruge internettet til at få hjælp til prøveopgaverne. Så de tilladte hjælpemidler bør fungere, selvom telefonen er i flytilstand.

Også de tilsynsførende lærere skal huske at sætte mobilen i flytilstand på onsdag. Både elever og lærere, der forlader prøvelokalet, før prøven er slut, skal vente med at slå flytilstand fra, til de har lukket døren bag sig.

For S!rene-systemet er indrettet sådan, at alarmen går i gang, så snart man tænder telefonen eller fjerner flytilstand.

"Der skal nok være en enkelt, hvor det går galt. Sådan er det. Men det er ikke noget stort problem", mener matematiklærerformanden.

Tilføjet kl. 11:28: Flere læsere har sat spørgsmålstegn ved, om flytilstand forhindrer telefonen i at larme kl. 12 på onsdag. Til folkeskolen.dk oplyser Beredskabsstyrelsen, at udgangspunktet er, at flytilstand forhindrer, at alarmen går i gang, men at der er mange forskellige telefoner og styresystemer, så man ikke kan udelukke 100 procent, at nogle få telefoner vil larme trods flytilstand. Redaktionen.