Den praktiske prøve i dansk kan fx være i form af en podcast, eleverne selv har lavet.

Masser af muligheder i en praktisk prøve i dansk

Undervisningsministeriet har åbnet for forsøg med en praktisk prøve i dansk. Formanden for Dansklærerforeningens folkeskolesektion synes en praktisk prøve lyder vildt spændende.

Publiceret Senest opdateret

Børne- og Undervisningsministeriet har åbnet for ansøgninger fra skoler, der er interesseret i at deltage i et toårigt forsøg med en alternativ og mere praktisk orienteret mundtlig prøve i dansk.

Formanden for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion Ida Geertz-Jensen ærgrer sig. Ikke fordi hun er imod en praktisk prøve. Tværtimod. Men hun arbejder på en friskole, og de er ikke omfattet af forsøget.

”Jeg synes, det lyder vildt spændende. Så hvis jeg havde kunnet, havde jeg tilmeldt mine klasser til forsøget. Jeg er meget glad for de to prøveformer, der er nu, men jeg kan godt se, at de også har nogle udfordringer, så det virkelig godt at prøve at tænke det anderledes”, siger hun.

Kan åbne faget for flere elever

Dansklærerforeningen rummer også dansklærere fra erhvervsskolerne, og her har Ida Geertz-Jensen hørt om danskprøver på de håndværksmæssige uddannelser, som hun er meget positiv over for.

”Jeg tænker, at det måske kan åbne faget op for flere typer elever. Jeg har også hørt om prøver i DM i fagene, hvor eleverne får lov til at lave et produkt, og det vil være spændende at få ind i mundtlig dansk, fx i form af en visuel fortolkning”.

I forsøget skal skolerne vælge mellem to prøveformer: En caseprøve eller en portfolioprøve.

I begge prøveformer skal eleverne fremstille et produkt, hvor deres viden, færdigheder og kompetencer i fagene sættes i spil.

I dansk kan det for eksempel være en podcast, en reklame eller et blogindlæg.

”Jeg tror, at det kan hjælpe nogle elever til en bedre oplevelse. Men det kommer meget an på, hvad der kommer til at stå i bekendtgørelsen. Så jeg håber, de inviterer os med til den endelige beskrivelse, når de har været ude og undersøge, hvordan det ser ud på skolerne”, siger hun.