Debat

Vil en fælles naturfagsprøve hjælpe de svageste elever?

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Landets statsminister vil - ligesom sine forgængere - gøre folkeskolen til verdens bedste. En fælles naturfagsprøve er en af regeringens nye ideer. Altså en afsluttende prøve, hvor den nuværende fysik/kemi-prøve slås sammen med biologi og geografi. Umiddelbart en sympatisk idé, da verden jo ikke er fagopdelt. Problemet er bare, at det vil gå ud over det faglige niveau i den daglige undervisning, når man skal tage hensyn til en fælles prøve, hvor eleverne skal demonstrere viden inden for alle fag. Jeg er sikker på, at denne faglige udvanding vil få konsekvenser for mange elevers senere studievalg, og så vil det gøre naturfagene endnu sværere for de elever, der ikke kan få hjælp derhjemme.

En socialdemokratisk ledet regering bør i stedet komme med tiltag, der kan hjælpe de bogligt svage elever. Vi er jo ikke ligefrem verdensmestre til at bryde den sociale arv her i Danmark. Lektiecafé og intensive læsekurser for de ældste elever kunne være et godt sted at starte. Det er jo direkte pinligt, at vi sender elever ud af skolen, som har så svært ved at læse, at de efterfølgende ikke kan gennemføre en ungdomsuddannelse.

Hvad så med ideen om at skabe helhed i naturfagene? Ja, man kan styrke dette ved at indføre et obligatorisk naturfagligt projektarbejde i slutningen af 8. klasse, hvor eleverne både skal udarbejde en rapport, udføre praktiske forsøg og eventuelt besøge en relevant virksomhed, der belyser et tværfagligt emne. I 9. klasse har både elever og lærere travlt med alle de andre afgangsprøver, men i 8. klasse er der tid til et sådant projekt - også til at yde en særlig hjælp til de elever, der har mest brug for det.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler