
Ellen Trane: Intet tyder på, at vi er nået til bunds i sagen om Søndervangskolen
Det er på tide, at ministeren går ind i sagen om Søndervangskolen og Aarhus Kommunes håndtering, lyder det nu fra Venstres Ellen Trane Nørby: ”Jeg har en opfattelse af, at vi på ingen måde er nået til bunds i sagen”.
Indtil nu har der ikke været mange udmeldinger fra Christiansborg om sagen om Søndervangskolen, men nu tager Venstres undervisningsordfører Ellen Trane Nørby for alvor bladet fra munden.
Det sker i kølvandet på den kritik, som 16 nuværende og tidligere lærere på Søndervangskolen har rejst om, at Aarhus Kommune forsøger at dække over sagen.
"Jeg har en opfattelse af, at vi på ingen måde er nået til bunds i sagen, og at man heller ikke har taget ved lære af den. Det virker til, at der er nogen, der har meget travlt med enten at rydde ting ind under gulvtæppet eller at fortie sagen", siger Ellen Trane Nørby.
Er tilsynssystemet godt nok?
Venstre-ordføreren har også bedt ministeren svare på, om det kan garanteres, at der ikke findes lignende sager i Aarhus Kommune eller andre steder i landet.
"Jeg har spurgt ministeren til det tidligere. Hvad enten vi taler Havregården (sag om at tidligere elever og ansatte har fortalt, at der i årevis var problemer med mobning, vold, seksuelle overgreb og selvmordsforsøg på den nu lukkede kostskole Havregården, redaktionen) eller denne her sag, så mener jeg, at det er relevant, at vi ikke kun fokuserer på de enkelte steder, men at vi faktisk ser på, om der er et mere generelt problem", siger hun og fortsætter:
"Vi har lige været igennem den diskussion i forhold til aftalen om de nye nationale test i forhold til, hvordan tilsynssystemet skal være, og om systemet har nok muskler. Derfor forventer jeg, at ministeren forholder sig til det".
Ønsker også status på politianmeldelse
Udover fire skriftlige spørgsmål til Pernille Rosenkrantz-Theil har Ellen Trane Nørby også sendt et spørgsmål i sagen til justitsminister Nick Hækkerup (S):
"Jeg ønsker en status på politisagen, fordi det også handler om at statuere nogle eksempler på, at hvis der er misbrugt offentlige midler, så er man også nødt til at tage bestik af, hvad det skal have af konsekvenser. Hvis det bare er omkostningsfrit; hvordan skal man så sende et signal om, at sådan skal det ikke være?", siger hun med henvisning til, at Aarhus Kommune har oplyst, at man har bedt politiet undersøge, om der er sket et strafferetsligt brud på tavshedspligten i forbindelse med afsløring af, hvilke fag 9.-klasserne skulle til prøve i.
Folkeskolen har tidligere på måneden forsøgt at få indsigt i politianmeldelsen, men redaktionens aktindsigt blev afvist af Østjyllands Politi.
Børn og unge-direktør i Aarhus Kommune Martin Østergaard Christensen har tidligere kommenteret anklagerne i lærernes brev.
"Undersøgelsen er netop uvildig, derfor står dens konklusioner og metoder alene for undersøgernes regning. At nogle ønsker et andet eller mere klart udfald, det accepterer jeg og forstår. Men jeg mener, at man går meget, meget langt, når man over for en minister kalder det bestillingsarbejde og forsøg på at dække over en sag", lød det i et skriftligt svar fra direktøren til Folkeskolen.