Samarbejdet mellem rapper Jakob Haahr-Pedersen og fire 8. klasser er blevet til en musikvideo om EU, der kan ses af hele verden på YouTube.
Elever sætter Europa på vers
Fire 8. klasser har sammen med rapper Jakob Haahr-Pedersen skrevet teksten til nummeret ’Rap dit Europa’. Det var en mulighed for at gøre et svært emne levende, siger rapperen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Vi har en holdning, kan I nok forstå!". De fire vers i nummeret 'Rap dit Europa' begynder alle på samme vis. Teksten er skrevet af fire 8. klasser fra henholdsvis Elise Smiths Skole i Aarhus, Vigerslev Allé Skole i København, Hummeltofteskolen i Virum og Nyborg Friskole. Alt sammen under kyndig vejledning af rapper og formidler Jakob Haahr-Pedersen, der også er kendt som Stik Op Jakob.
Rap og gadepoesi ramte Amager
Nummerets tekst og den nyligt udgivne musikvideo er kulminationen på Jakob Haahr-Pedersens fire temadage om Europa og rap - én i hver klasse. Hver temadag har haft et unikt emne, fortæller han. I Virum tog de fat på deres tanker om et mere dynamisk Europa, i Nyborg stod den på et mere sikkert Europa, Elise Smiths Skole fokuserede på et mere grønt Europa, mens eleverne på Valby-skolen arbejdede med et mere ansvarligt Europa.
Mulighed for levende omtanke Idéen bag forløbet fik Jakob Haahr-Pedersen, da han i begyndelsen af 2012 stødte på et opslag på Kulturstyrelsens hjemmeside: "Støtte til oplysning og debat om EU under EU-formandskabet". Det fik rapperen til at tænke på folkeskolens udfordring med det ofte lidt abstrakte stof.
"Nogle gange kan det være svært at sætte ord på holdninger. Det var den mulighed, jeg så i projektet. Jeg fik respons fra forskellige lærere, og de var enige i mit udgangspunkt. Det er et emne, der skal berøres i folkeskolen, men det kan være svært at gøre levende", siger Jakob Haahr-Pedersen.
"Vi har fået gjort det her abstrakte emne lidt mere konkret og hverdagsnært på en sjov og appellerende måde. Eleverne kender rappen som et udtryksmiddel, og de syntes, det kunne været et sjovt emne for et rapnummer", fortsætter han.
Unge holdninger og unge rim De fire klasser og Jakob Haahr-Pedersens arbejde har ikke bare ført til en musikvideo og en håndgribelig oplevelse for overbygningseleverne. Et undervisningsmateriale er lige nu under udarbejdelse med udgangspunkt i hans oplevelser tidligere på året.
"Det er et forløb, der ligner de workshops, jeg har været ude at lave med en række øvelser og muligheden for selv at indspille et rapnummer inden for emnet. Det er håbet, at andre skoleelever og klasser kan bruge den video som udgangspunkt for et emne i samfundsfag", siger han.
Jakob Haahr-Pedersen indrømmer dog gerne, at det ikke er de mange og komplicerede fakta om Europa og EU, der er i højsædet. Hverken i de allerede afsluttede temadage eller i dem, der måtte ligge i fremtiden.
"Det har ikke på noget tidspunkt været den faktuelle viden om EU, der har været omdrejningspunktet for det her projekt. Det har været et spørgsmål om holdninger og at få dem sat i spil på en sjov måde. Hvad tænker unge mennesker om det her emne i 2012? Man skal nok stadig til grundbøgerne, hvis man vil have det faktuelle", siger han.
Se musikvideoen her: