Erfaringerne fra projekt Læselyst i Læsebånd kan læses i en håndbog. Se link under artiklen.
Erfaringerne fra projekt Læselyst i Læsebånd kan læses i en håndbog. Se link under artiklen.

Ny håndbog og podcast skal hjælpe lærere til at skabe læselyst

Hvordan sikrer man, at eleverne faktisk har lyst til at læse i det faste læsebånd? Ni kommuners skoler og folkebiblioteker har samarbejdet i et udviklingsprojekt om at besvare det spørgsmål. Nu er deres viden og gode råd samlet i en håndbog og en podcast til lærerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange skoler kører med læsebånd fx 20 minutter om morgenen. Så er man sikre på, at der er et tidspunkt med ro og fokus på den læsning, som man ved er så vigtig.

Men læsebåndet er ikke i sig selv en sikkerhed for, at børnene faktisk gider at læse og nyder at læse. I udviklingsprojektet Lyst til Læsebånd har biblioteker og skoler samarbejdet om at fremme læselysten.

Det er blandt andet sket ved at skabe læsestimulerende rammer, give inspiration til elevers valg af af bøger, åbne for nye adgange til litteratur, sætte fokus på elevernes egen formidling af deres læseoplevelser og iscenesætte møder med læsende rollemodeller i form af bibliotekaren, læreren og klassekammeraterne. 

Erfaringerne fra de ni kommuner er blevet samlet i en håndbog med gode råd og praktiske anvisninger, som biblioteksansatte, lærere, læsevejledere og læsekonsulenter kan bruge.

Der er også lavet tre podcasts, som uddyber pointerne i håndbogen og folder nogle af de konkrete læsebåndsaktiviteter ud.      

Projektet har i 2019 fået tilskud fra Slots- og Kulturstyrelsens Udviklingspulje til Folkebiblioteker og PLC'er.

Samarbejdspartnerne er Nationalt Videncenter for Læsning og skoler samt folkebiblioteker i ni kommuner: Holbæk, København, Næstved, Stevns, Svendborg Sønderborg, Vejle, Viborg og Aalborg.


Håndbogen og podcastene kan findes via linket herunder

Powered by Labrador CMS