Igen tilladt at svejse - på en enkelt skole

Arbejdsmiljøklagenævnet har annulleret et forbud mod at undervise i svejsning, som Arbejdstilsynet har givet Bavnebakkeskolen i Støvring, men på trods af den konkrete sag fastholder Arbejdstilsynet, at folkeskoler ikke må sætte elever til at svejse.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som folkeskolen.dk fortalte i januar har Arbejdstilsynet nedlagt forbud mod svejsning på folkeskoler, fordi WHO's kræftforskningsinstitut IARC har fundet ud af, at alle former for svejsning i metal kan være kræftfremkaldende.

Kemiingeniør Lillian Pedersen, Arbejdstilsynet, forklarede dengang, at "når unge under 18 ikke må arbejde med svejsning for en arbejdsgiver, med mindre de er i lære, vurderer vi, at det er for farligt at svejse i folkeskolen."

Efter en konkret klage fra Bavnebakkeskolen har Arbejdsmiljøankenævnet annulleret Arbejdstilsynets afgørelse med afslag på en dispensation til at elever på folkeskoleniveau kan svejse i skolen, fordi begrundelsen ikke holder, men det betyder ikke, at Arbejdstilsynet nu vil tillade, at folkeskoleelever svejser.

"Vi tager miljøankenævnets afgørelse til efterretning, men vi mener fortsat, at der ikke må undervises i svejsning på folkeskoler", siger jurist i Arbejdstilsynet Liza Jensen.

Hun oplyser, at Arbejdstilsynet fremover formentlig vil begrunde et forbud mod svejsning med paragraf 48 i Arbejdsmiljøloven, hvor der står 'Stoffer og materialer med egenskaber, der kan være farlige for eller i øvrigt forringe sikkerhed eller sundhed, må kun fremstilles og anvendes ved arbejdsprocesser og -metoder, der effektivt sikrer de beskæftigede mod ulykker og sygdomme. Anerkendte normer eller standarder, som har sikkerheds- eller sundhedsmæssig betydning, skal følges.'

"Vi ved ikke, hvad klagenævnet vil sige til denne begrundelse, men vi vil også fremover give strakspåbud mod svejsning på folkeskoler", siger Liza Jensen.

Fuldstændig vanvittig

Bavnebakkeskolen har gjort en ihærdig indsats for at få forbudet ophævet. Skoleinspektør Arne Sloth Kristoffersen har flere gange protesteret over for Arbejdstilsynet. Da det ikke gav resultat, henvendte han sig flere gange til Arbejdsmiljøklagenævnet.

"Det er utrolig dejligt, at miljøklagenævnet nu har imødekommet vores indvendinger mod forbudet. Alle er enige om, at det er farligt at svejse, men enhver 15-årig kan købe et svejseapparat i Bauhaus og bruge det hjemme i garagen uden kendskab til risikoen. Derfor lærer vi eleverne at gøre det på den rigtige måde. Vi har netop haft 20 elever på svejsekursus på Aalborg Tekniske skole, hvor de efterfølgende har fået et certifikat på, at de har lært at svejse korrekt. Efter sommerferien sender vi yderligere 16 på kursus", siger skoleinspektøren.

Samtidig med at han er glad for, at skolen har fået medhold, mener han, at det er fuldstændig vanvittigt, at Arbejdstilsynet fastholder det generelle forbud:

"På Bavnebakkeskolen har vi den holdning, at folkeskolen skal være boglig, endda meget boglig, men ikke for alle. - Derfor skal skolerne indrettes efter elevernes forskellighed. For at kunne det skal vi blandt andet kunne undervise i svejsning", siger skoleinspektøren.