Børnehaveklasseleder: Der sker jævnligt uheld

Sallie Mia Kofoed kender udmærket til problemet med elever, der har våde bukser eller lugter, fordi de ikke nåede på toilettet i tide.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»I gennemsnit er der en-to i hver klasse, der har problemet, og det er altid noget, vi taler om til forældremødet, før børnene begynder her i skolen«, siger Sallie Mia Kofoed, der er børnehaveklasseleder på Damhusengens Skole i Vanløse.

»Vi fortæller, at børnene selv skal kunne gå på toilettet og selv skal kunne tage tøj på, når de begynder i skole. Mange øver i sommerferien, så børnene er klar til at komme i skole. Vi siger også, at alle børn helst skal have et sæt skiftetøj på skolen - for de kan jo også falde i en vandpyt, og vi har ikke skiftetøj til børnene«, siger hun.

Bip-ur varsler tissetid

På Damhusengens Skole ligger toiletterne ude i skolegården. Der er lang vej derud, og det er ikke muligt for skolens personale at høre børnene, hvis de sidder på toilettet og kalder, fortæller Sallie Mia Kofoed.

»Jeg står alene i klassen med 25-27 elever, så de skal helst være selvhjulpne. Selvfølgelig kan der ske uheld, og vi oplever, at børnene er meget omsorgsfulde over for hinanden, når det sker«.

»Vi vil meget gerne have, at børnene, der har svært ved at nå toilettet i tide, har et bip-ur, og at det bipper så højt, at jeg også kan høre det. For så sørger uret for at huske barnet på at gå på toilettet, og når uret bipper, kan jeg lige sige til barnet, at det skal gå på toilettet«, siger Sallie Mia Kofoed.

Hun fortæller, at det er meget forskelligt, om børnene bliver flove. Nogle lægger slet ikke mærke til, at de er blevet våde. Dér er det personalet, som opdager tisseuheldet.

»Forældrene er bekymrede, fordi børnene kan gå for længe med våde bukser og blive røde i numsen. Så vi er selvfølgelig opmærksomme på det. For et par år siden havde vi en elev, der ofte havde problemet, og dengang fik jeg mulighed for at ringe til en støttepædagog, når uheldet var sket. Pædagogen kunne så komme og hjælpe barnet med at få skiftet tøj. Men den støtte i klassen har jeg kun haft den ene gang«, siger Sallie Mia Kofoed.

»Min søn kan ikke mærke, at han skal på toilettet«